onsdag 26 augusti 2020

Den nakna flickan


Titel: Den nakna flickan
Författare: Helen Stommel Olsson
Bokförlag: Bladh by Bladh
Format: Inbunden
Utgiven: 2019-09
Antal sidor: 303
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln

När Den nakna flickan av Helen Stommel Olsson kom så kände jag att jag ville läsa den eftersom ämnet verkade intressant. Det har tyvärr dröjt ända till nu innan det blev av.


Bokens första mening: "Det fanns något i leken, i dansen som fick mig att längta efter årets händelse."


Så här står det om handlingen: "I Den nakna flickan får vi följa med på den unga Viktorias livsresa, från barndom och uppväxt i en sluten religiös sekt på flykt från de svenska myndigheterna som ung mamma och vidare ut i världen på olika omvägar, till livet som firad strippdansös och sedermera ägare till en exklusiv nattklubb i Sverige. 

Du får inblick i en kvinnas frigörelse och kamp för att lämna sina rötter och Familjen hon växte upp i och hennes revansch på samhället. Du får möta religiösa fanatiker och outsiders men också människor som kommit lite i skymundan eller av olika anledningar råkar befinna sig i nattens skuggor. Du får även titta in i världar du inte trodde fanns, men som fortfarande existerar överallt.

Den nakna flickan handlar om religiös fanatism, sex, makt, indoktrinering, strippbranschen och om rätten till sin egen kropp. Den handlar också om hur uppfostran, uppväxt och upplevelser i barndomen påverkar oss som människor och indirekt de livsval vi senare gör i livet på gott och ont."


Hur var boken:  Denna berättelse bygger på en sann historia om en kvinna som är uppvuxen i sekten Guds barn / Familjen. Det är en skakande berättelse om hur en sekt fungerar på insidan med våld, indoktrinering, sexuellt utnyttjande och misshandel. Boken skapar verkligen känslor. Man blir ledsen och rent av förbannad av att läsa hur barn behandlas och hur man fullständigt lurar människor. Otäck, men ändå så läsvärd.


Betyg: 4 / 5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar