måndag 10 augusti 2020

Dagarnas karta


Titel: Dagarnas karta
Serie: Miss Peregrine #4
Författare: Ransom Riggs
Översättare: Jan Risheden
Bokförlag: Rabén & Sjögren
Format: Inbunden
Utgiven: 2019
Antal sidor: 535
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln
Bibliotekslån

Dagarnas karta av Ransom Riggs är den fjärde delen i serien om Miss Peregrine och hennes besynnerliga barn.


Bokens första mening: "Aldrig har jag tvivlat på mitt förnuft så många gånger som jag gjorde den där första natten, då fågelkvinnan och hennes skyddslingar kom och räddade mig från dårhuset."


Så här står det om handlingen: "Jacob Portman är, efter att ha besegrat det monstruösa hotet som nästan förstörde den besynnerliga världen, tillbaka i Florida. Och nu är Miss Peregrine, Emma och deras besynnerliga vänner med, och de gör sitt bästa för att smälta in. Men ingenting blir som de tänkt sig. De upptäcker en underjordisk bunker som har tillhört Abe, Jacobs farfar. Ledtrådar till Abes dubbelliv som en av huvudpersonerna bland de besynnerliga kommer fram, hemligheter som länge varit fördolda. Och Jacob förstår alltmer av sitt farliga arv - sanningar som varit med honom länge, långt innan han trädde in i Miss Peregrines tidsloop.

Jacob och hans vänner kastas in i den amerikanska besynnerliga världen, full av regler som ingen av dem förstår, och insatserna är betydligt högre än förut. Nya faror väntar för Miss Peregrines besynnerliga barn. Deras historia illustreras, precis som i de tidigare böckerna, av egendomliga, otäcka vintagefotografier. Den här gången i fyrfärg!

En nervkittlande skräcksaga som kryper in under skinnet och stannar där - länge."


Hur var boken:  I denna bok var det trevligt att återse de besynnerliga och annorlunda karaktärerna. Det mesta av handlingen utspelar sig i Amerika i den här boken. Handlingen är stundvis spännande och det är fantasifullt, men jag känner att det händer inte lika mycket i denna som i de tre första vilket var synd. Men det hindrar inte att jag vill läsa boken med de kortare berättelserna och även den nya delen som kommer på svenska i höst.


Betyg: 3 / 5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar