söndag 9 juli 2023

En gnista i mörkret


Titel: En gnista i mörkret
Författare: Stacy Willingham
Översättare: Svante Skoglund
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Utgiven: 2023-03
Antal sidor: 334
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


En gnista i mörkret av Stacy Willingham som gavs ut på svenska i våras är författarens thrillerdebut.


Bokens första mening: "Jag trodde jag visste vad monster var för något."


Så här står det om handlingen: "Chloe Davis är dotter till en seriemördare som dömdes och fängslades när hon var tolv. Offrens kroppar påträffades aldrig och de döda flickorna antas vara gömda någonstans i Louisianas våtmarker. Fallet blev ökänt och familjen slogs i spillror.
Pappans brott hemsöker henne fortfarande, men Chloe har lyckats bygga upp ett nytt liv. Hon är numera en respekterad psykolog verksam i Baton Rouge, och hon har en kärleksfull pojkvän. Men hon har inte lyckats slå sig fri - ibland blir hon paranoid och tror att det förflutna ska komma ikapp henne.
När en ung flicka - som också är en av hennes egna patienter - försvinner, blir Chloes värsta mardröm verklighet. En gnista är allt som behövs för att allt i tillvaron ska förvandlas till aska och mörker. Efter så många år trodde hon inte att fler mord skulle begås, men hon hade fel."


Hur var boken: Det här var verkligen en bra thrillerdebut. Storyn är mörk, tät, välskriven och det är verkligen en bladvändare. På miljöbeskrivningarna känns det verkligen att det är en sydstatsskildring. Här var det en story om en seriemördare som dömts för 20 år sedan och huvudkaraktären är hans dotter. Det händer en hel del i nutid, och det är en del som händer som får tankarna åt olika håll. Men jag var ganska tidigt i boken inne på en teori, kände mig dock osäker ett par gånger om det stämde, men i slutet av boken visade det sig att teorin stämde. Men riktigt bra ändå.


Betyg: 4 / 5

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar