måndag 22 april 2024

Kurtisanen


Titel: Kurtisanen
Författare: Anna Laestadius Larsson
Bokförlag: Piratförlaget
Format: Pocket
Utgiven: 2020
Antal sidor: 468
Finns bla. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Kurtisanen av Anna Laestadius Larsson är en fristående fortsättning på serien Barnbruden.


Bokens första mening: "Allas ögon vilade nyfiket på henne, redo att vid minsta misstag slita den unga debutanten i stycken."


Så här står det om handlingen: " Blott sexton år gammal debuterade hon på landets mäktigaste teaterscen, Bollhuset. Från logerna blickade kungen och hans hov ner på henne. Förmögna män mätte henne med lysten blick. Hennes skönhet var en förbannelse som skulle få henne landsförvisad till det förrevolutionära Paris. Men också en tillgång när hon ensam gav sig iväg på bildningsresa till Italien och lyckades charma den europeiska eliten.

Beata Charlotta var skådespelerska, kurtisan, spion, vän med en drottning och älskarinna åt en man som blev kung. Hon blev bara trettioett år gammal. Efter sig lämnade hon ett glödhett manuskript, en berättelse om sitt liv i romanform som avslöjade hemligheter kring maktens män, en berättelse som aldrig skulle få se dagens ljus. Det var kung Gustav III:s plan, mannen hon konspirerade att mörda. Men han misslyckades. Hans män hittade inte hennes berättelse."


Hur var boken:  En otroligt intressant historisk roman. Gillar att vi får följa huvudkaraktären, men det är så tragiskt hur hon utnyttjas av de rika männen bara för att hon inte själv är förmögen. Men intressant med 1700-talshistoria. I denna bok tilldrar sig handlingen i Stockholm, Paris och Italien. Trevligt att bekanta sig med dessa ställen och ta in atmosfären på den tiden. Intressant när historiska personer som levt figurerar i romanen.


Betyg: 4 / 5Inga kommentarer:

Skicka en kommentar