onsdag 24 april 2024

Vintergraven


Titel: Vintergraven
Författare: Peter May
Översättare: Åsa Brolin
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Utgiven: 2023-10
Antal sidor: 281
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Vintergraven av Peter May är en fristående bok. Den kom förra hösten och nu är den läst.


Bokens första mening: "Få saker får en att känna sig så förgänglig som att konfronteras med döden."


Så här står det om handlingen: "Året är 2051. Varningarna om klimatuppvärmningens konsekvenser har ignorerats, stora delar av jordens yta ligger under vatten och normen är nu att människor lämnar storstadsregionerna för att bosätta sig på landet.
Cameron Brodie arbetar som polis i Glasgow men har blivit diagnostiserad med cancer. När en kropp påträffas infrusen i isen nära byn Kinlochleven tar han sig ändå an fallet. Med bara sex månader kvar att leva är det dags att göra upp med det förflutna, och han har sin egen agenda när han påbörjar resan mot de skotska högländerna.
Tillsammans med patologen Sita lyckas Cameron fastställa att mannen i isen är en mördad journalist vid namn George Younger. Strax därpå kapar någon såväl reträttvägar som kontakten med omvärlden. Efter en orolig natt konfronteras Cameron med ännu ett brutalt mord, tillsammans med insikten om att berget döljer en rad hemligheter."


Hur var boken: En spännande och annorlunda spänningsroman som utspelar sig i Skottland år 2051. Det är kallt och snö, det är klättring i bergstrakter, det handlar om AI och det är så klart mord. Tyckte första kapitlen var lite sega, men sedan tog handlingen fart. Bra språk som vanligt och väldigt lättläst. Det var ganska otäckt emellanåt. Absolut läsvärd.


Betyg: 4 / 5

 

4 kommentarer: