söndag 9 juni 2024

Att inte vilja se


Titel: Att inte vilja se
Serie: Det stora århundradet #4
Författare: Jan Guillou
Bokförlag: Piratförlaget
Format: Pocket
Utgiven: 2017
Antal sidor: 410
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Att inte vilja se av Jan Guillou är hans fjärde bok i serien Det stora århundradet. Detta är en serie där vi får följa en familj, men vi får även följa världshändelser under 1900-talet.


Bokens första mening: "Dunket från pålkranen kändes i hela kroppen, en förtröstansfull puls inom honom."


Så här står det om handlingen: "Utanför Sveriges gränser dånar den världsbrand som med tiden ska komma att kallas Andra världskriget. För Lauritz, den äldste av bröderna Lauritzen, blir det allt svårare att undvika att ta ställning.

Familjens största ekonomiska tillgångar finns i Tyskland, liksom barnens morföräldrar. Men Tyskland har också ockuperat brödernas hemland Norge. Lauritz äldste son Harald är officer i SS och stationerad i Oslo. Äldsta dottern Johanne arbetar inom den norska motståndsrörelsen, hans andra son är officer i den svenska flottan och yngsta dottern förefaller vara någon sorts spion.

Kriget är inte bara på väg att slita sönder Europa utan också hela familjen. Och varje gång det ser ut som en ljusning blir det bara värre. Inte ens i det idylliska Saltsjöbaden långt från slagfälten kan man längre skydda sig mot mörkret. Till slut handlar det bara om att överleva - fysiskt och moraliskt."


Hur var boken: Även denna delen var välskriven och intressant. Här följer vi bröderna Laurizen med familjer under åren då Andra världskriget pågår ute i Europa.


Betyg: 4 / 51 kommentar: