lördag 17 augusti 2024

Helgfrågan v.33 2024


Då är det helg och det är sista veckan för Mias sommarvariant av helgfrågan. Har varit jättedålig på att blogga under sommaren, men hoppas verkligen komma igång snart igen.

Läsningen har det varit dåligt med under sommaren, men lite tv-serie avsnitt har jag hunnit med. Ett par serier som jag gillar jättemycket är Bosch och Bosch:Legasy. Dessa serier handlar om kriminalpolisen Harry Bosch, en karaktär från Michael Connellys bokserie. I den första tv-serien arbetar han fortfarande som polis och i den andra så är han pensionerad från polisen och arbetar som privatdeckare, men däremot har hans dotter börjat arbeta inom polisen. Båda serierna riktigt bra.



En evighet från dig


Titel: En evighet från dig
Serie: Den lilla bokhandeln #3
Författare: Jenny Colgan
Översättare: Birgitta Karlström
Bokförlag: Norstedts
Format: Pocket
Utgiven: 2022-05
Antal sidor: 413
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln | Bokus


Då har jag läst den tredje  fristående delen i Jenny Colgans serie Den lilla bokhandeln. Boken heter En evighet från dig.


Bokens första mening: "Det borde ha börjat med olycksbådande, flaxande och kraxande svarta fåglar, olyckskorpar som lyfte mot himlen, tjocka ovädersmoln som rullade in och klockor som slog tretton slag,"


Så här står det om handlingen: "Lissa Westcott jobbar som sjuksköterska i en stökig del av London. En dag blir hon vittne till en traumatisk händelse som påverkar henne djupt. När hennes chef erbjuder henne att under några månader byta tjänst med en sjuksköterska i den lilla byn Kirrinfief i de skotska högländerna, tackar hon därför ja.

Den som ska ta Lissas plats i London är Cormac MacPherson. Han har tidigare varit sjukvårdare i det militära och lever nu ett stilla liv. Kanske lite för stilla. Lissa har aldrig upplevt lugnet på landsbygden och Cormac har inte varit mer än några dagar i London. Kanske är ett miljöombyte precis vad de båda behöver?

Även om de aldrig har träffats blir de varandras stöd i den nya tillvaron som visar sig vara full av utmaningar. Allt eftersom tiden går blir kontakten mellan dem alltmer intensiv. Hur ska det bli den dag de träffas i verkligheten?"


Hur var boken: Som vanligt en mysig berättelse som denna gången utspelar sig i London och i Skottland. Gillar huvudkaraktärerna även om Lissa känns lite osäker på det mesta. Gillar även miljöerna, speciellt uppe i Skottland. Hade lite svårt att komma in i de första kapitlen, men det berodde främst på att jag var ofokuserad.


Betyg: 4 / 5


 

tisdag 6 augusti 2024

På ett ögonblick


Titel: På ett ögonblick
Serie: Kriminalintendent Kat Frank och Lock #1
Författare: Jo Callaghan
Översättare: Hanna Williamsson
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Utgiven: 2023-08
Antal sidor: 335
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln | Bokus


Då har jag bekantat mig med Jo Callaghan och boken På ett ögonblick. Detta är första delen i en serien om kriminalintendent Kat Frank och en AI vid namn Lock.


Bokens första mening: "Han ser ingenting."


Så här står det om handlingen: "Var nittionde sekund försvinner en person, och kriminalintendent Kat Frank vet en del om förluster. Som änka och ensamstående mamma har hon lärt sig att lita på sin magkänsla, en egenskap hon har nytta av även i polisyrket. När Kat blir vald till ett pilotprogram där hon paras ihop med den tekniska landvinningen Lock - en AI som projiceras som ett hologram - ställs hennes instinkt och erfarenhet mot Locks logik.
Samarbetet är långt ifrån friktionsfritt, men snart sker ett genombrott i ett kallt fall gällande två försvunna personer, och Kat och Lock måste hitta ett sätt att förena sina olika egenskaper innan ytterligare människoliv förvandlas till offer i statistiken. Lock är dessutom den enda som kan hjälpa Kat när fallet tar en oväntat personlig vändning."


Hur var boken: En väldigt spännande, intrigfull och ovanlig kriminalroman som handlar om hur polisen samarbetar med AI. Riktigt bra debut. Kommer att hålla utkik efter när nästa bok i serien dyker upp.


Betyg: 4 / 5



torsdag 1 augusti 2024

Månadssammanfattning juli 2024

Månaderna bara flyger iväg och nu är även juli slut. Det har varit härligt nu det senaste med härliga temperaturer ute. Nu är det åter dags för att sammanfatta månaden som gått, vad har blivit läst och vad har vi sett. Ja så här har det sett ut.


Juli månads lästa böcker:

35. Tomas Bacoccoli - En bastu i Umbrien   5 / 5   327 sidor
36. Lucinda Riley - Olivträdet   5 / 5   511 sidor
37. Peter May - Kvinnan i leran   4 / 5   317 sidor
38. George R.R. Martin - Svärdets makt   4 / 5   961 sidor
39. Alex Schulman - Malma station   4 / 5   249 sidor


Antal lästa böcker: 5
Antal lästa sidor: 2365
Månadens bästa bok: En bastu i Umbrien

 






Juli månads filmer:


Beverly Hills Cop: Axel F
Trigger Warning




TV-serier i juli:




The Rookie, säsong 1 - 5
The Equalizer, säsong 3
Criminal Minds: Evolution, säsong 16
Devils, säsong 1