söndag 15 september 2024

Familjen


Titel: Familjen
Författare: Johanna Bäckström Lerneby
Bokförlag: Mondial
Format: Inbunden
Utgiven: 2022-05
Antal sidor: 298
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln | Bokus


Familjen av Johanna Bäckström Lerneby har stått i bokhyllan ett tag, men nu blev den äntligen läst.


Bokens första mening: "Ulf Merlander vittnade under ed och tog i från tårna när åklagaren bad honom berätta om familjen."


Så här står det om boken: "Vissa säger maffia, själva kallar de sig problemlösare.

I områden där samhället sviker står andra beredda att ta sig an uppgiften att skipa rättvisa och utöva makt. Som familjen Al Asim. Under mer än ett decennium har den prisbelönta journalisten Johanna Bäckström Lerneby följt familjen från Angered utanför Göteborg. Nu berättar hon om hur de kontrollerat en hel förort med 50 000 invånare. Och vad som händer när svenska myndigheter går samman för att försöka slå ut det som kallas det parallella samhället.

I detta omskakande reportage får vi följa familjen, de som drabbats av deras brott och myndigheternas jakt för att sätta dit dem, en gång för alla."


Hur var boken: En intressant och välskriven reportagebok som handlar om kriminaliteten i Göteborg och om en speciell familj där. 


Betyg: 3 / 5

 

tisdag 10 september 2024

Avrättningen


Titel: Avrättningen
Författare: Danya Kukafka
Översättare: Maria Nääs
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Utgiven: 2024-06
Antal sidor: 297
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln | Bokus


Avrättningen är en thriller av Danya Kukafka och det är författarinnans genobrottsroman.


Bokens första mening: "Du är ett fingeravtryck."


Så här står det om handlingen: "Ansel Packer står på tur att dö inom tolv timmar. Han vet vad han har gjort, han minns alla Flickorna och nu inväntar han sin avrättning. Men Ansel vill inte dö. Han vill bli beundrad, förstådd.
Genom ett kalejdoskop av kvinnor - en mor, en syster, en mordutredare - berättas historien om Ansels liv. Vi får möta hans mamma, Lavender, en sjuttonårig flicka på desperationens rand; Hazel, tvillingsystern till Ansels hustru, hjälplös inför systerns destruktiva relation som förtär dem alla; och slutligen Saffy, mordutredaren som är honom på spåren, hon som vigt sitt liv åt att ställa ondskefulla män inför rätta.
Medan klockan tickar kartläggs den väg och de ödesdigra livsval som tillsammans och till synes obönhörligt lett fram till den tragedi som nu snart ska fullbordas i Walls Unit-fängelsets dödskammare."


Hur var boken: En otroligt välskriven, gripande och fruktansvärt vackert skriven thriller med fantastiska personporträtt. Det är en stark berättelse skriven ur olika personers perspektiv. Ruskigt bra.


Betyg: 4 / 5



onsdag 4 september 2024

I munkens skugga


Titel: I munkens skugga
Författare: Helena Thorfinn
Bokförlag: Norstedts
Format: Inbunden
Utgiven: 2021-09
Antal sidor: 429
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln | Bokus


I munkens skugga av Helena Thorfinn har stått i bokhyllan ett tag, men nu äntligen är den läst.


Bokens första mening: "Naten Amay Gyan:  Det var ett olycksbådande år, det var ett mörkt år då planeterna var arrangerade så att ett stort skifte skulle ske, astrologerna i Mandalay hade talat om det i hundra år."


Så här står det om handlingen: "Katja har blivit utmanövrerad från jobbet som mellanchef på kommunen och måste komma bort från allt. Det enda som känns lockande är att hälsa på systersonen Simon, trainee på Unicef i Burma/Myanmar - det gåtfulla landet som håller på att öppna upp mot omvärlden.

Väl på plats i en bungalow i Yangon växer beslutet fram hos henne att genomföra en tyst meditationsretreat i ett av Yangons många buddhistkloster. Katja behöver lära sig att släppa taget och "let it pass".

Men hos munkarna i klostret hamnar hon mitt i den hemliga rörelse som hotar landets sköra demokratiska uppvaknande och hon får ansvar för en liten nunna. I stället för att släppa taget, tvingas Katja agera.

Samtidigt i en annan del av landet letar modern till den lilla nunnan efter flickans pappa. Han har försvunnit spårlöst som en följd av förföljelsen av det folk han tillhör."


Hur var boken: Detta var en jätteintressant berättelse som utspelar sig i Burma/Myanmar. Den utspelar sig under en spännande och samtidigt orolig period i landet. Det handlar även om frammarschen av IT i landet där näthatet sprids som en löpeld. Intressant att bekanta sig med landet och kulturen, som jag inte visste så mycket om sedan innan. Väldigt bra språk måste jag säga. Är verkligen nyfiken på att läsa mer av författarinnan. Vet att jag har ytterligare någon bok i hyllan.


Betyg: 4 / 5

 

tisdag 3 september 2024

Tisdagstrion: Beatles


Då är det tisdagstrio igen hos Ugglan & Boken och veckans tema är Beatles. Jag väljer tre böcker av författare som heter John, Paul och George.


1.Firman av John Grishem. En av mina favoriter av författaren och jag tokgillar även filmen.

2. New York-trilogin av Paul Auster. Den här klassiska trilogin har jag inte läst ännu, men har den stående bland mina olästa böcker.

3. Nightflyers av George R.R. Martin är en spännande sci-fi .





söndag 1 september 2024

Månadssammanfattning augusti 2024

Då är även augusti slut. Sommarmånaderna är slut, men än är det fint väder ute. Det går i en rasande fart. Jag är inte alls besviken att hösten är i antågande för jag älskar verkligen hösten. Men vi suger på den sista sommarvärmen ett tag till.

Har haft min bottenmånad när det gäller läsningen under augusti, men så blir det ibland. Men fick i alla fall något läst vilket är positivt. har kikat desto mer på film och tv-serier och spelat en hel del World of Warcraft. 


Augusti månades böcker:

40. Jo Callaghan - På ett ögonblick   4 / 5   335 sidor
41. Jenny Colgan - En evighet från dig   4 / 5   413 sidor
42. Ray Celestin - Djävulsvind   5 / 5   540 sidor

Antal lästa böcker: 3
Antal lästa sidor: 1288
Månadens bästa bok: Djävulsvind







Filmer vi sett i augusti:




The Union
Deadpool
Deadpool 2
Land of bad
Memory



Tv- serier vi sett i augusti eller håller på med:





The Rookie, säsong 5
Bosch Legacy, säsong 2
Maktens Ringar, säsong 2
Criminal minds, säsong 17
NCIS: Los Angeles, säsong 12 & 13
The Umbrella Academy, säsong 4
NCIS: New Orleans, säsong 7


Djävulsvind


Titel: Djävulsvind
Serie: Yxmannen #4
Författare: Ray Celestin
Översättare: Hanna Williamsson
Bokförlag: Southside Stories
Format: Inbunden
Utgiven: 2022-04
Antal sidor: 540
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln | Bokus


Djävulsvind av Ray Celestin är den fjärde delen i hans serie Yxmannen. Läste ut denna bok i augusti, men bloggen har krånglat så jag kunde inte skriva om den förrän idag.


Bokens första mening: "Silver Lake - En man hittas brutalt mördad igår eftermiddag och de ritualistiska detaljerna kring dådet får polisen att tro att det kan finnas kopplingar till två tidigare mord som begåtts av "Nattbödeln"."


Så här står det om handlingen: "Los Angeles 1967. Den unga sjuksköterskan Kerry Gaudet reser till L.A. i ett desperat försök att hitta sin försvunna bror. Hon är rädd att någonting hemskt har hänt honom eftersom en mördare går lös. En mördare som tycks välja ut sina offer på måfå. 

Santa Ana, djävulsvinden, drar genom staden och skräcken sprider sig bland invånarna. Vem ska bli Nattbödelns nästa offer?

När en ung kvinna hittas mördad på ett motell dras Ida Young, numera pensionerad privatdetektiv, in i utredningen. Ida har aldrig träffat offret, men hennes namn har hittats på mordplatsen och LAPD vill veta varför. Spåren verkar leda tillbaka till Idas förflutna och hon har en olycksbådande känsla av att något stort är på väg. Något som hotar att sluka henne och alla hon bryr sig om."


Hur var boken: Denna unika spänningsserie spänner över årtionden och  handlingen utspelas i olika spännande städer i USA. Handlingen i denna bok är förlagd till Los Angeles. Det är så fruktansvärt välskrivet. Gestaltningen av karaktärerna är suveräna och för att inte tala om miljöbeskrivningarna. Man känner nästan att man är där, känner dofter och hör ljud. Riktigt riktigt läsvärt. Dessutom är det historiska skeenden och historiska kända personer som figurerar i bokserien. Så bra!!


Betyg: 5 / 5