tisdag 1 november 2011

Slumpvandring

.....skrivit lite om denna bok när jag läste ut den för någon vecka sedan. Men jag är så seg med saker och ting just nu. Men bättre sent än aldrig.

Majgull Axelsson är fantastisk med ord. Det blir sådant liv i hennes böcker. Inlevelse på hög nivå. Slumpvandring handlar om tre kvinnor. De är släkt med varandra, men från olika generationer. Den handlar om hur de levde, var och en i sin tid. Boken innehåller sexualitet, död, sorg och mycket mer. Stundvis är berättelsen lite mörk kan jag nog tycka.

Handling: Det börjar med Augusta, ur hennes hår växer berättelserna. Hon blir med barn när hon tjänar piga i Stockholm, föder en flicka och kommer i början av 1900-talet till en bruksort i Roslagen där hon gifter sig med Isak och engagerar sig i politiken. Alice är Augustas barnbarn. På femtiotalet var hon en verkligt fin flicka, ständigt klädd i prydliga klänningar med vit krage. Men när hon blir med barn hjälper inte den vita kragen. Hon skickas till Augustas hus där ingen kan se hennes skam. För sextonåriga Angelica - Augustas barnbarns barnbarn - blir huset ett gömställe. Hon har varit på flykt från sin egen familj sedan hon var tolv år gammal, och hon har legat med fler killar än hon vill minnas. Nu vill hon något annat. Frågan är bara om hon kommer att orka. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar