måndag 9 april 2012

Snabba cash


Filmen Snabba cash såg jag när den kom på dvd, men hade då inte läst boken. Så klart måste boken läsas, och det blev först nu, så här långt efteråt. Boken är skriven av Jens Lapidus, advokat och författare. Boken handlar om den organiserade brottsligheten i Stockholmsområdet, om striden mellan olika grupperingar, om narkotikasmuggling och försäljning, prostitution och mycket mer. Jag tyckte att filmen var ganska okey, men att läsa boken gav så mycket mer. Tänk vad mycket av handlingen som saknas när man gör om bok till filmmanus. Inte klokt egentligen. De vi mest får stifta bekantskap med i boken är en förrymd fånge, en latinokille vid namn Jorge. JW, en studerande kille från en mindre ort som lever dubbelliv och dessutom medlemmar av den jugoslaviska maffian. Boken har fart och fläkt, den är rå på sina ställen och ger en trovärdig bild av maktkampen i Stockholms undre värld. Grymt bra faktiskt!

Baksidestext: I Stockholms undre värld finns det inga poliser, där regerar andra makthavare. Eller rättare sagt, psykopater utan hämningar som härjar fritt på alla nivåer i samhället. Från salongerna på Östermalm till höghusen i förorterna. Från klubbarna runt Stureplan till bordellerna där flickor från Östeuropa hålls fångna.

JW är Stureplanskillen som säljer kokain till stekarna på de hetaste ställena. Han gör vad som helst för att nå dit han vill.

Jorge är latinon som går iland med en osannorlik tjusig rymning från Österåker. Ingen kan k-branschen lika bra som han. Men han vill inte sälja längre. 

Mrado sköter indrivning och  penningtvätt åt bossen Radovan. Han drömmer om ett bra liv för sig och sin dotter, men det ligger riktigt långt borta.

Den kriminella världens egen logik för de tre samman, och det kan bara sluta på ett sätt: en kamp om liv och dö. Och varför, egentligen? För snabba cach.

1 kommentar:

  1. Jag tyckte att den var jättebra! Lyssnade på den som ljudbok.. :)

    SvaraRadera