fredag 27 april 2012

Två riktigt bra


Igår såg vi Moby Dick, en relativt ny film om den vita valen. Den är en i raden av filmer som bygger på Herman Mervills bok med samma namn. Filmen var lite kul gjord. Man får här följa den lite galna kapten Ahab i hans jakt på den vita valen. Man ser bl.a Willian Hurt och Ethan Hawke i två av rollerna. Det var en helt okey äventyrsfilm.

Handling: Valskeppet Pequods notoriske kapten Ahab styr sin besättning med järnhand och har ett enda mål i sikte - att utkräva hämnd på den best som tog hans ben. Det blir ett tidlöst äventyr på haven, genom stormar, sjukdomar och den mörkaste delen av en människas själ.


Simon och ekarna blev dagens film. Ett helt fantastiskt gripande och välgjort drama om två familjer och deras skolpojkar som under andra världskrigets början lär känna varandra och deras liv knyts därmed samman. Filmen bygger på en roman av Marianne Fredriksson.  Den lite äldre Simon spelas av Bill Skarsgård och Simons mor Karin spelas av Helene Sjöholm. Man får i filmen se hur nazisternas människosyn även påverkade oss här i Sverige och att rädslan fanns även i vårt till synes lugna och trygga land. Filmen handlar även om att känna sig annorlunda och lite utanför. Skådespeleriet är otroligt bra. Är väldigt imponerad av de mindre pojkarna som spelar den unge Simon och hans vän. Filmningen är otroligt vackert gjort och så innehåller filmen en del ljuvlig musik.

Handling: Simon växer upp i en arbetarfamilj i utkanten av Göteborg under andra världskriget. Trots en kärleksfull uppväxt känner han sig annorlunda och utanför. Simon är väldigt begåvad och mot hans föräldrars gillande söker han sig till de skolor och utbildningar som en arbetarunge normalt inte söker sig till. Där möter han Isak, son till en förmögen judisk bokhandlare som flytt undan förföljelserna i Tyskland. De två pojkarna och deras familjers liv vävs samman samtidigt som kriget rasar i Europa.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar