tisdag 10 april 2012

Många timmar film / tv-serie


Jag och Tommy har tillbringat ganska många timmar med fantastiska tv-serier den senaste veckan. Man känner sig aningen onyttig...men ack så njutbart, speciellt om man gillar det man ser.

Vi hade hört flera som sett första säsongen av Game of Thrones på någon tv-kanal. När vi hörde att den var otroligt bra så hade redan andra säsongen hunnit börja på tv, så vi köpte säsong 1 och har således kikat på den nu. Denna serie bygger på George R. R. Martins romanserie Sagan om is och eld. Jag har faktiskt de tre första böckerna i denna serie i min bokhylla men har dessvärre inte läst dem. Får väl bli att läsa dem senare. De som tipsat om att serien var bra hade i alla fall absolut rätt. Det är en otroligt välgjord och storslagen serie där handlingen utspelar sig på fantasikontinenten Westeros. Berättelsen helt igenom spännande. Man har skapat vackra men också skrämmande miljöer. Karaktärerna i serien är otroligt spännande att följa. Vissa av dem är väldigt speciella. Det är inte ofta man hittar en serie som griper tag på detta vis, men när man hittar en sådan är den svår att släppa innan den är färdigtittad. Skall bli roligt att se säsong två när den kommer på dvd.

Handling:Game of Thrones är berättelsen om en hänsynslös kamp om tronmakten i ett fiktivt rike. Handlingen involverar en rad kungaätter, riddare och lorder och historien är kryddad med incestuösa förhållanden, blod, sex och ond bråd död. Lord Eddard Stark bekymras av rykten från muren i norr då han får besked om att Jon Arryn - hans mentor och kungens hand - dött och att kung Robert Baratheon är på väg till Vinterhed. På andra sidan havet smider exilprinsen Viserys Targaryen planer för att återerövra de sju konungarikena.Nästa serie vi sett är Svärdet och Spiran. Det var inte så länge sedan jag läste både den och uppföljaren En värld utan slut, två magnifika böcker av författaren Ken Follett. Man är väl alltid tveksam att kika på någon serie eller film som bygger på någon riktigt bra bok, för ofta blir man besviken. Visst finns det en del småsaker även i denna serie, som man kan störa sig på om man gör jämförelser med boken. Men jag tycker att man gjort serien så vansinnigt bra, både miljöer, filmning, valet av skådespelare och handling. Så därför bortser i alla fall jag ifrån att allt inte är som i boken.

Handling: Vi är i Kingsbridge, 1100-talets England - en stormig tid fylld av oro och inbördeskrig. Här möter vi grevedottern Aliena som kämpar en tapper kamp för sin tillvaro, abbot Philip, som blir en symbol för godheten i den grymma tiden, och den arbetslöse byggmästaren Tom, som drömmer om att bygga en katedral - och om den mystiska Ellen. De tre människornas livsöden korsas i vimlet av fredlösa och adel, rikedom och armod, vackra kvinnor och starka passioner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar