söndag 9 december 2012

Bara du finns


Titel: Bara du finns
Författare: Jenny Holmgren
Bokförlag: Massolit
Tryckt: 2012
Antal sidor: 322

Detta är ett recensionsexemplar från Massolit förlag. Tackar så hemskt mycket för det.

Bara du finns är som sagt en roman av författaren, journalisten och teologen Jenny Holmberg. Detta är hennes debutroman, och vilken fantastisk sådan. Det här är absolut en av de mest gripande böcker jag läst på länge. Berättelsen skildrar kärleken, men också sorg, tragedier och mörker. Man känner ilska, sorg och sympati med karaktärerna i berättelsen. Boken känns så levande på något sätt, nästan så att man kan känna med karaktärerna. Författaren har ett helt underbart sätt att skriva så jag hoppas verkligen man får läsa mer av henne i framtiden.

Så här börjar boken:

"Daniel tecknade. Linje för linje tecknade han av sin bror, direkt ur minnet.  
Det blev mycket likt. 
Han hade gjort det många gånger, han hade börjat direkt efter att han flyttat. För att hålla brodern kvar nära sig. Som om han faktiskt hade gjort det rätta och tagit honom  med sig, den där gången för länge sedan, innan  allting hade blivit försent. Men han hade lämnat Nike, ännu bara ett barn, ensam.  
Kanske spelade det ingen roll. Kanske skulle allting ändå ha blivit som det nu var"

Baksidestext: I tio år har Anna varit på flykt undan minnena. Gång på gång har hon ryckt upp sonen Benjamin med rötterna, och sett honom krympa lite mer för varje nytt ställe som de flyttade till. Nu är de tillbaka i staden där allt började, och för Benjamin skull måste hon försöka hålla mardrömmarna borta och starta ett nytt liv.
 Olle har börjat tröttna på sin ofrivilliga exil i London. Ingenting har blivit som han har tänkt sig det, och det stora genombrottet som musiker tycks fortfarande vara precis utom räckhåll. Full av tvivel håller han sig krampaktigt fast vid Evelyn, kvinnan som han hoppas ska kunna rädda honom från det mörker som ständigt hotar att ta överhand.
 Nike sover på parkbänkar, eller bra nätterm på soffan hos någon kompis. Hemma hos hans alkoholiserade mamma är det omöjligt att vara. Men när sista högstadieåret börjar står en ny, ung lärarinna framför klassen, och plötsligt väcks något till liv inom Nike.

Under ett dramatiskt år vävs Annas, Olles och Nikes liv samman och vi  får följa dem på vägen mot katastrofen.

2 kommentarer:

  1. Det låter riktigt bra! Jag har den i hyllan och nu blir jag extra sugen på att läsa den. :)

    SvaraRadera
  2. Hm, kanske jag skulle titta närmare på :)

    SvaraRadera