tisdag 4 december 2012

Mördaren i folkhemmet


Titel: Mördaren i folkhemmet
Författare: Lena Ebervall & Per E Samuelson
Bokförlag: Piratförlaget
Tryckt: 2012
Antal sidor: 430

Vill börja med att tacka Piratförlaget för detta recensionsexemplar.

Denna bok är skriven av advokaterna Lena Ebervall och Per E Samuelson. De har i romanform skildrat ett svenskt rättsövergrepp utan dess like. Boken berättar om Olle Möller, en helt vanlig svensk man men samtidigt en ganska känd löpare, Denne blir förföljd, misstänkt och dömd för tre mord som ägde rum mellan 1939 - 1959, mord som han hela tiden hävdar att han inte begått. Utan hållbar bevisning har polisen bara bestämt sig för att dom skall sätta fast honom för morden. Pressen hänger ut honom i tidningarna med feta rubriker. Hans liv och rykte blir i och med detta för alltid förstört.

Författarparet har verkligen lyckat återge denna historia på ett förträffligt sätt. Man får från början till slut följa karaktären Möller och hans förehavanden under åren. Författarna har lyckats göra honom så levande för läsaren. Jag kan känna att jag sympatiserade med honom trots att han ibland bar sig lite dumt åt och uttryckte sig lite klumpigt. Boken är spännande och känns väldigt lättläst. Men oj så upprörd man blir över den rättsröta som beskrivs här!! Efter att läst färdigt berättelsen har man så svårt att förstå hur något sådant kan ske. Jag gillar verkligen denna bok och kan varmt rekommendera den!


Baksidestext: En sen decembereftermiddag 1939 rövas tioåriga Gerd bort i centrala Stockholm. Alla svenskar sitter vid sina radioapparater och hör efterlysningen och läser senare om det fasansfulla fyndet av hennes skändade kropp. Slaget mot det trygga folkhemmet Sverige är hårt och tidningsskriverierna om händelsen övertrumfar krigsrubrikerna. Det dånar i folkdjupet. Polisen måste hitta mördaren.

Vittnen kan berätta om en mörkhårig man och en svart bil. Slumpen vill att den kände idrottslegenden Olle Möller svarar exakt mot de få ledtrådar polisen har. Olle, som är en bekymmersfri typ och glad i kvinnor, svarar dumt på polisens frågor. Men är han verkligen en barnamördare?

Mordet på Gerd blir Olle Möllers öde och förföljer honom hela livet. På femtiotalet sker ytterligare två otäka mord: femåriga kerstin från Stockholm och tvåbarnsmamman Rut Lind från Fjugesta mördas med några års mellanrum. Polisen - ivrigt påhejad av en enig press och folkopinionen - är övertygade: Möller är skyldig igen!

När Olle Möller 1959 åtalas för mordet på Rut blir det Sveriges största mordrättegång genom tiderna. Dag ut och dag in toppar Fjugestamordet löpsedlarna och " mördaren Möller" är Sveriges mest hatade man.

Olle själv nekade i sten fram till sin dödsdag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar