söndag 30 december 2012

Mörka platser


Titel: Mörka platser
Författare: Gillian Flynn
Bokförlag: Modernista
Band: Inbunden
Tryckt: 2012
Antal sidor: 432

Tack så mycket Modernista för detta fina recensionsexemplar.

Denna bok har tagit alldeles för lång tid att läsa. Då beror inte detta på att boken var dålig, utan helt enkelt för att min ork inte varit som den brukar.

Mörka Platser av Gillian Flynn är som sagt en deckarhistoria. Eftersom jag gillar att läsa deckare så låg denna inom intresseområdet. Var den bra? Om!!! Det var en helt suverän deckare som är skriven i kapitel som växlar mellan nutid och dåtid. Man får i handlingen följa allt som hände under den ödesdigra dagen som boken handlar om. Spänningen är så väl uppbyggd och historien så skickligt skriven så jag som läsare ser flera olika lösningar på gåtan. Flynn har på ett otroligt sätt beskrivit miljöerna och levnadsvillkoren. Ja jag gillar verkligen helheten. Gillar man deckare så är detta absolut en som jag rekommenderar.

Baksidestext: Libby Day var bara sju år när hennes mamma och två systrar mördades i det som kom att kallas Satansoffret i Kinnakee. Medan hennes familj låg döende flydde Libby från deras bondgård och ut i den stränga vinterkylan. Hon överlevde - och vittnade om hur hennes femtonårige bror Ben var den skyldige.
Tjugofem år senare spårar en grupp påstridiga privatspanare upp Libby i hopp om att hitta bevis för att Ben är oskyldig. Ben sitter fortfarande i fängelse och Libby lever på smulorna från en fond, upprättad av välgörare som sedan länge glömt bort henne.
Libby se en chans att tjäna en hacka på sin tragedi. Mot en summa pengar tar hon kontakt med de som var involverade den där gången. Kanske ska det visa dig att hennes vittnesmål inte var så vattentätt trots allt...
Libbys efterforskningar tar henne från sjaskiga strippklubbar i Missouri till övergivna turiststäder i Oklahoma, och undan för undan börjar den ohyggliga sanningen uppdagas för henne. Libby är tillbaka där hon började och där hon egentligen alltid varit: På flykt från verkligheten. På flykt från en mördare.


1 kommentar: