onsdag 23 april 2014

Tematrio - Världslitteratur


Eftersom det är Världsbokdagen idag onsdag denna veckan, så vill Lyran att vi skall berätta om tre intressanta texter från jordens alla hörn.

1. Börjar med Vitlöksballaderna, en intressant roman av den kinesiske författaren och Nobelpristagaren Mo Yan. Det är en intressant och väldigt fin roman om bönder i Paradisets län i Kina. Efter att ha blivit uppmanade att odla vitlök, som senare på grund av överproduktion inte går att sälja, så blir det oroligheter bland bönderna vilket leder till att några gör uppror mot korrupta politiker.

2. Så väljer jag En mörk strimma av ljus en otroligt fin berättelse skriven av den syrianska författarinnan och journalisten Samar Yazbek. Detta är en bok som behandlar kvinnoförtrycket i Syrien, men den behandlar även kärleken mellan kvinnor, speciellt då mellan tjänsteflickan Alya och hennes husmor Hanan.

3. Så till sist så blir det Ännu talar träden av Calixthe Beyala. Hon är en franskspråkig författarinna född i Kamerun. Boken handling börjar vid första världskriget i Kamerun, ett land som först var ockuperades av tyskarna och sedan fransmännen. Det är hövdingdotter Eden som berättar sin livs historia. Den är full av humor, övernaturliga händelser om vardagsberättelser, kvinnoförtryck och mycket mer.


6 kommentarer:

 1. Gillar dina tips! Mo Yan vill jag ju läsa, har sett flera rekommendera just Vitlöksballaderna så kanske är den "lättast".

  SvaraRadera
 2. Mo Yan gillade jag också!

  SvaraRadera
 3. jättebra tips! har läst Vitlöksballaderna. den syrianska känner jag inte till, men den verkar intressant

  SvaraRadera
 4. En mörk strimma av ljus är jag lite nyfiken på. Mo Yan har jag tyvärr blivit avskräckt från att läsa mer av efter att ha läst Det röda fältet.

  SvaraRadera
 5. Vitlöksballaderna har jag funderat på att läsa, får se om jag nånsin gör slag i saken :)

  SvaraRadera
 6. Har bara läst den sista, den gillade jag!

  SvaraRadera