torsdag 21 maj 2015

Outtalat


Titel: Outtalat
Författare: Sarah Rees Brennan
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Tryckt: 2014
Antal sidor: 332
Finns bl.a att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Tack för boken Modernista!

Outtalat av Sarah Rees Brennan är en tonårs/unga vuxna-bok som jag först hörde talas om hos några utländska booktubers och när jag såg att Modernista släppt den i svensk översättning så ville jag läsa den. Detta är Lynburn Legacy-trilogin Bok 1.

Boken handlar om Kami Glass, en tjej som ända sedan barnsben kunnat tala med en pojke i sitt huvud. Berättelsen utspelar sig i en engelsk småstad som heter Sorry-in-the-Vale. I den här staden bor en del udda personer som bär på hemligheter.

Eftersom jag hört så mycket positivt om denna bok så hade jag förväntad att bli knockad av berättelsen. Men riktigt så blev det inte. Enda orsaken till det tror jag var att jag läste boken vid fel tillfälle. Har haft några jobbiga veckor då maken stelopererat sin rygg och när han väl kom hem har han fått infektion och feber så han har legat på lasarettet mer än han varit hemma. Detta har gjort att jag varit orolig och haft otroligt svårt för att koncentrera mig på läsningen.

Tycker ändå att det finns trevliga inslag i boken, karaktärer som är intressanta, även om vissa kan reta mig lite ibland. Och att det är magi, mystik och hemligheter inblandat går alltid hem hos mig. Trots att läsningen flöt på sämre än jag förväntat mig, tycker jag ändå att boken är tillräckligt läsvärd för att läsa fortsättningen. Skall ta och läsa om denna bok vid ett senare tillfälle när allt är lugnare, för jag tror definitivt att betyget kan gå upp något snäpp om jag inte hela tiden tänker på annat.

Baksidestext: För Kami Glass har han alltid funnits där: Jared, pojken hon kan tala med i sitt huvud, men som ingen någonsin sett i verkliga livet - inte ens hon själv. Hon har inte helt lyckats dölja sina inre samtal med Jared för sin omgivning och Kami betraktas därför som ett lite udda inslag i Sorry-in-the-Vale, den sömniga sömniga engelska småstad hon bor i.
   Trots detta har Kami funnit sin plats i det lilla samhället. Hon har precis startat en skoltidning tillsammans med sin bästa vän och är nöjd med det mesta i tillvaron.
   Men på sista tiden har konstiga saker börjat hända. Från skogen hörs illavarslande skrik om natten och bakom fönstren på Aurimere slott är lamporna plötsligt tända igen: familjen Lynburn, som styrt staden i många generationer, har återvänt efter flera års gåtfull frånvaro.
   När Kami i hopp om ett scoop börjar forska i familjens historia inser hon att den lilla stad hon trott sig känna så väl är full av hemligheter. Och att pojken hon talar med i sitt huvud mycket väl kan vara nyckeln till alltihop.


Betyg: 3+ / 5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar