lördag 9 maj 2015

Slaktmånad


Titel: Slaktmånad
Författare: Lars Pettersson
Bokförlag: Ordfront
Format: Inbunden
Tryck: 2014
Antal sidor: 338
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Tack Ordfront för boken!

Slaktmånad av Lars Pettersson är andra boken i kriminalserien Kautokeino. För drygt ett år sedan läste jag första boken Kautokeino, en blodig kniv och blev så imponerad. 

Denna serie utspelar sig i och kring Kautokeino långt uppe i Nordnorge. Handlingen kretsar kring åklagaren Anna Magnusson och hennes familj. I första boken kom Anna upp från Stockholm för att försvara en släkting som blivit anklagade för våldtäkt. När denna boken börjar så har Anna bosatt sig i Nordnorge och tagit över sin mammas del i rennäringen på deltid. 

När jag läste första boken fastnade jag för författarens språk och det långsamma, lite sävliga tempot. Miljöbeskrivningarna var fantastiska och Pettersson beskriver Samernas vardag och livsvillkor på ett suveränt sätt. Några av karaktärerna får man lära känna lite mer djupgående i Slaktmånad, vilket är oerhört positivt. När man läser boken känns det kallt, blodigt och rått på sina ställen, men det är vad man förväntar sig när handlingen utspelar sig i dessa lite ogästvänliga trakter. Kunde kanske känna att det där med politiska intriger kan vara lite småtråkigt emellanåt, och mordfallet tog inte jättestor plats heller trots att det rörde sig om ett politikermord, men i det stora hela var boken superbra.

Handling: I oktober 2013 hittas en man i en bil på en myr utanför Kautokeino i Nordnorge. Det är Torben Nyhlén, statssekreterare i det svenska näringsdepartementet. Han har skjutits ihjäl på 786 meters avstånd.
  Misstankarna faller snart på renskötaren Aslak Isak och hans kamrat från tiden inom Isafstyrkan i Afghanistan, Aron Törnros. De har båda skarpskytteutbildning. Eftersom det handlar om mord på en politiker kopplas säkerhetspolisen i båda länderna in, men de följer helt olika spår sinsemellan.
  Med tiden har kampen hårdnat om rätten till marken i samernas traditionella betesland. Ann Berit Bongo, nyutbildad polis vid Reinpolitiet, konfronteras med urgamla fejder och våldsamma bråk mellan renägarna.
  Samtidigt börjar utvinning av dyrbara metaller bli en allt lönsammare affär. Det svenska Polar Gold AB satsar hårt på att öppna en nerlagd gruva väster om Kautokeino.
  Åklagaren Anna Magnusson, Aslak Isaks kusin, är numera aktiv renägare på deltid. Hennes familj dras snart in i konflikten i det lilla slutna samhället långt norr om polcirkeln.


Betyg: 4+ / 5

Läst i spänningsutmaning 20157 kommentarer:

 1. jag var också ganska förtjust i Lars Petterssons böcker. gillade dock inte omslag och titlar

  SvaraRadera
 2. Åh, vad jag blir sugen på att ta tag i den här. Men jag kommer nog att lyssna på den istället på Storytel.

  SvaraRadera
 3. Har den första boken stående här, oläst, men som vanligt är jag sugen på att ta tag i den :)

  SvaraRadera
 4. Är lite nyfiken på att läsa den första, egentligen mer för att jag varit där än för att det låter som en bok för mig...

  SvaraRadera
 5. Har inte läst den boken, men den låter spännande.

  SvaraRadera
 6. Intressant miljö och handling. Kände inte till den här boken tidigare men blev nyfiken nu. :)

  SvaraRadera