onsdag 31 juli 2019

1984


Titel: 1984
Författare: George Orwell
Översättare: Thomas Warburton
Bokförlag: Atlantis
Format: Pocket
Utgiven: 2017
Antal sidor: 283
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Bokus

Eftersom jag deltar i en klassikerutmaning under hösten så tyckte jag att det passade att göra en omläsning av 1984 av George Orwell. Jag läste den när jag var ung och hade för mig att jag gillade den då.

Så här står det om handlingen:

"Om den ständigt pågående striden mellan de tre staterna Eurasien, Ostasien och Oceanien. Kriget upphör aldrig men konstellationerna ändras fortlöpande. Via den ständigt vakande teleskärmen hålls invånarna uppdaterade om vem som är fienden för dagen. Överallt i Flygbas Ett, som tidigare hette England, möter man bilden av Storebror, Oceaniens ledare. Han och partiets valspråk är: Krig är fred Frihet är slaveri Okunnighet är styrka."

---

1984 är ju en klassiker som många läst, så även jag. Läste den när jag var ung och hade för mig att jag gillade den då. Nu när jag startade omläsningen så kände jag direkt att jag inte kom överens med språket. Svårt att beskriva vad det var, men jag fick inget flyt. Fastnade inte för karaktärerna heller och tyckte emellanåt att storyn kändes rörig. Dock ett skrämmande scenario. Blev besviken att jag inte upplevde den så bra som jag mindes.


Betyg: 2,5 / 5

1 kommentar: