fredag 26 juli 2019

Steglitsan


Titel: Steglitsan
Författare: Donna Tartt
Översättare: Ros-Marie Nielsen
Bokförlag: Albert Bonniers Förlag
Format: E-bok
Utgiven: 2013
Antal sidor: 781
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus

Steglitsan av Donna Tartt har jag haft väldigt länge, så när ett gäng bokälskare på Instagram hade tänkt läsa denna ihop så hängde jag på. Det var meningen att vi skulle läsa ca 100 sidor i veckan. Första veckan hängde jag med, men sedan tog det stopp. Det var för mycket kring vår svårt sjuka mamma så jag orkade inte fokusera på läsningen. Tog tag i att läsa ut den nu ett litet tag efter mamma gått bort då jag känt att jag orkar läsa igen.

Så här står det om handlingen:

"En ung pojke i New York City, Theo Decker, överlever mirakulöst en olycka som tar hans mammas liv. Ensam och sviken av sin pappa flyttar han in hos en väns familj, inom sig kämpar han med att finna en mening i sitt nya liv. Under åren som följer blir han uppslukad av en av de få saker som påminner honom om hans mamma: en liten, mystiskt fascinerande målning. En målning som till slut drar in Theo i konstens kriminella baksida."

---

Den här boken är en liten tjockis. Jag är alltid lite orolig när jag börjar på en sådan att det skall bli segdraget. Nu gjorde jag ju ett uppehåll med boken av andra orsaker, men när jag väl tog tag i den igen så flöt det på riktigt bra.

Boken handlar ju om den unga Theo Decker, som i ett attentat på ett museum mister sin mamma. Vi får sedan följa honom under hans ungdom och ända upp i vuxen ålder. Under dessa år så bor han både i Las Vegas och i New York. Man kan absolut inte säga att han har en lugn och fin tonårstid utan den är istället fylld med dåliga familjeförhållanden och massa annat strul.

Jag sympatiserar verkligen med Theo. Han har det verkligen inte lätt. Moderns död tar hårt på honom och även andra missförhållanden under uppväxten. Theos far är helt klart dem minst sympatiska karaktären i berättelsen. Han tänker mest på sig själv. Men i övrigt flera intressanta karaktärer på olika sätt. Att det är tal om konst och gamla antikviteter förhöjer det hela. Jag gillar boken riktigt mycket förutom några partier där jag tyckte att det kändes lite segt.


Betyg: 4 / 5

2 kommentarer:

  1. Den här köpte jag på en bokrea för några år sedan men har inte läst den än. Är väl lite rädd i och med att den är så tjock. Men det låter ju lovande att den var bra. :)

    SvaraRadera