tisdag 9 juli 2019

Mörkret


Titel: Mörkret
Författare: Ragnar Jónasson
Översättare: Arvid Nordh
Bokförlag: Modernista
Format: Pocket
Utgiven: 2019-03
Antal sidor: 254
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Bokus

Mörkret av Ragnar Jónasson köpte jag när den kom ut i pocketformat i våras och när jag såg att den blev nominerad till Året Bok 2019 så ville jag läsa den under sommaren.

Så här står det om handlingen:

"En ung kvinna hittas död på en enslig strand. Här sökte hon skydd, men fann i stället sin grav i vågorna. En förhastad polisutredning bedömer händelsen som självmord.
Hulda Hermannsdóttir, kriminalinspektör vid Reykjavikpolisen, tvingas till en tidig pension. Men innan dess får hon möjlighet att åta sig ett sista fall. Hon vet exakt vilket hon ska välja. Och vad hon upptäcker i sin utredning är något betydligt värre än självmord. Ändå har hon svårt att få ut ens den mest elementära information i fallet. När Huldas egna kollegor försöker bromsa utredningen finns till sist bara ett sätt kvar. För att avslöja sanningen måste hon riskera sitt eget liv."


---

Mörkret är en isländsk kriminalroman som hade en handling som var mörk, spännande och den överraskade mig verkligen. 
   När jag började läsa boken var jag aningen ofokuserad, vilket är ett vanligt förekommande tillstånd hos mig nuförtiden, men när jag väl lyckades fokusera efter några kapitel så upplevde jag att boken bara blev bättre och bättre.
   Den Isländska miljön känns kall och karg, Huvudpersonen kriminalinspektören Hulda känns som en person med skinn på näsan, men samtidigt förstår man att hon periodvis i livet haft det svårt. Vi fick veta en del, men eftersom detta är första boken i en serie, så lär vi få veta mer i kommande böcker(tror jag). Gillade boken riktigt mycket så nu ser jag fram emot att läsa bok två, som faktiskt redan står i min hylla.


Betyg: 4 / 5

3 kommentarer:

  1. riktigt ryslig på sina ställen, men bra.

    SvaraRadera
  2. Känner igen det där med svårigheten att fokusera. Lägger undan många böcker p g a det just nu. Deckare brukar dock kunna funka.

    SvaraRadera