torsdag 4 mars 2021

Den franska fotografen


Titel: Den franska fotografen
Författare: Natasha Lester
Översättare: Johanna Svartström
Bokförlag: Bazar Förlag
Format: Inbunden
Utgiven: 2020-06
Antal sidor: 473
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln

Nu är Den franska fotografen av Natasha Lester utläst. Det är min första bekantskap med denna australienska författarinnan.


Bokens första mening: "Jessica May visade sitt berömda leende och lyfte armen högt upp i vädret."


Så här står det om handlingen: "Den franske fotografen är en roman om familjehemligheter, kärlek och mod. När Jessica May reser till det ockuperade Frankrike som kvinnlig fotograferande krigskorrespondent motarbetas hon av alla. Men mötet med kapten Dan Hallworth och en liten föräldralös flicka förändrar allt. Omgivna av krigets fasor utvecklar de en djup vänskap som ger Jess styrkan att fortsätta skildra krigets verklighet.

Sextio år senare får australiska D'Arcy Hallworth drömuppdraget att resa till ett franskt slott för att kurera en samling foton tagna av en berömd men bortglömd fotograf. Där tar hennes liv en helt ny vändning när hon får reda på hemligheter om sin mor som kommer att ändra allt hon trott sig veta om sin familj."


Så här var boken:  En otroligt läsvärd bok som utspelar sig till stor del under andra världskriget. Boken bygger på fotografen Lee Millers liv, och där förekommer även flera andra verkliga personer i boken. En hel del händelser bygger också på verkliga händelser. Det är en story om krig, kärlek orättvisor och krångliga och tragiska familjeförhållanden. Men främst så handlar det om hur kvinnliga utrikeskorrespondenter blev behandlade av männen under kriget. Boken berättades ur några personers perspektiv och allt knöts samman på slutet, och oj så känslosamt slutet var. Då kom allt en liten tår.


Betyg: 4 / 5

 

2 kommentarer: