söndag 12 februari 2023

Räfvhonan


Titel: Räfvhonan
Författare: Anna Laestadius Larsson
Bokförlag: Piratförlaget
Format: Pocket
Utgiven: 2018
Antal sidor: 409
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln

Räfvhonan av Anna Laestadius Larsson är tredje delen i en historisk serie där det i första bokens början är år 1774. Nu i tredje boken är året 1810.


Bokens första mening: "Det brann en eld vid det Fersenska palatset."


Så här står det om handlingen: "Det är juni 1810 och det brinner en eld på terrassen till det Fersenska palatset. Grevinnan Sophie Piper rör sig oroligt fram och tillbaka, göder elden med brev och avskrifter som under inga omständigheter får hamna i orätta händer. På Stockholms gator hörs pöbeln ryta: De ska hänga räfvhonan i hennes egna tarmar och sedan supera på Haga. Där förbereder sig drottning Charlotta på flykt. En båt väntar nere i Brunnsviken för att föra henne bort om folket bestämmer sig för att anfalla slottet. De är båda offer för en omsorgsfullt planerad hatkampanj som dirigeras från Glada tackan. En krog som ägs av Johanna, som en gång kallades Pottungen och var Charlottas tjänsteflicka. Räfvhonan är den fristående och avslutande romanen i trilogin om Charlotta, Sophie och Johanna som läsarna tidigare mött i Barnbruden och Pottungen. Det är en berättelse om hat som förgör och kärlek som överlever trots allt."


Hur var boken: Det var en väldigt intressant och trevlig avslutning på denna historiska serie. Handlingen i böckerna utspelar sig i Stockholm och vi får möta kungligheter, adeln, men även vanliga människor. Gillar först och främst karaktärerna. Är intressant att se hur stor skillnad det var på fattig och rik på den tiden. Är verkligen oerhört roande och lärorikt med historiska romaner, även om man vet att allt inte är historiskt riktigt, men ändå väldigt mycket. Nu ser jag fram emot att läsa Kurtisanen som är en fristående fortsättning.


Betyg: 4 / 5

 

1 kommentar:

  1. historiska romaner är intressant, tror jag har en bok om palatset

    SvaraRadera