måndag 25 september 2023

Ett litet liv


Titel: Ett litet liv
Författare: Hanya Yanagihara
Bokförlag: Albert Bonniers Förlag
Format: Pocket
Utgiven: 2017
Antal sidor: 731
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Ett litet liv av Hanya Yanagihara är en bok som stått ett bra tag i bokhyllan och äntligen har jag läst den.


Bokens första mening: "Den elfte lägenheten hade bara en enda garderob, däremot hade den en skjutdörr av glas till en liten balkong, från vilken han såg en man tvärsöver gatan sitta utomhus och röka i bara t-shirt och shorts trots att det var oktober."


Så här står det om handlingen: "Berättelsen om de fyra vännerna JB, Malcolm, Willem och Jude och deras liv i New York spänner över flera decennier och växlar mellan mörker och ljus. Genom åren prövas deras vänskap, men det som håller dem samman är alltid Jude – Jude St Francis, som förblir en gåta även för dem som står honom närmast. Jude är framgångsrik advokat med ett traumatiskt förflutet som präglar hela hans liv på ett oåterkalleligt sätt. Som kontrast till hans mörka uppväxt står vänskapen till framför allt skådespelaren Willem, vars trofasthet och kärlek håller honom vid liv. Genom åren kommer Jude att slitas mellan självföraktet som styr hans tillvaro och kärleken han inte kan tillåta sig."


Hur var boken:  En otroligt vackert skriven berättelse som verkligen berör på alla plan. Det är en bok om mångårig vänskap, kärlek, svek, om hur trauman i barndomen formar resten av ett liv. En av de bästa böckerna jag läst på länge. Berättelsen kommer verkligen sitta kvar i minnet länge.


Betyg: 5 / 5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar