söndag 11 februari 2024

Vinnarna


Titel: Vinnarna
Serie: Björnstad #3
Författare: Fredrik Backman
Bokförlag: Forum
Format: Inbunden
Utgiven: 2021-10
Antal sidor: 716
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Då har jag läst tredje och sista boken i serien Björnstad av Fredrik Backman. Boken heter Vinnarna.


Bokens första mening: "Alla som kände Benjamin Ovich, i synnerhet vi som kände honom bra nog för att kalla honom Benji, visste nog innerst inne att han aldrig var en sådan som skulle få ett lyckligt slut."


Så här står det om boken: "Det här är en liten berättelse om stora frågor: Vad är en familj? Vad är en hockeyklubb? Vad är ett samhälle? Och vad är vi redo att offra för att skydda dem?

Det har gått två år sedan allt som ingen vill tänka på hände, alla har försökt gå vidare men något med den här delen av skogen låter oss aldrig riktigt göra det. Vi är en stad med sorg i hjärtat och våld i luften, vi älskar sagor med lyckliga slut men innerst inne visste vi nog alltid att det här inte var en sådan. Det börjar med en storm, den här gången, och slutar med en eld. Någon som har varit borta länge är på väg hem. Någon begravs. Någon blir kär, någon drömmer om NHL och någon drömmer om hämnd. Någon sover rygg mot rygg med sin bästa vän, någon försöker laga sitt äktenskap och någon försöker rädda sina barn. Någon hatar, någon slåss, någon tar ett skjutvapen och går mot en ishall. Allt vi kämpat för kommer inte överleva, alla vi älskar kommer inte bli gamla.

Så vad är en familj? En hockeyklubb? Ett samhälle? De är summan av våra val. Vad är vi redo att offra för att skydda dem?

Allt. Bara allt."


Hur var boken:  Vinnarna var en helt fantastiskt sista del i serien Björnstad. Hann inte mer än läsa några sidor innan jag kände att det skulle bli bra. Jag förstår inte hur Backman bär sig år, för han skapar magi med ord. Han skriver på ett poetiskt och väldigt ovanligt sätt. Han skapar känslor och han skapar otroligt starka karaktärer. Är så glad att jag för många år sedan hittade denna fantastiska författare och nu längtar jag efter att han skall skriva något nytt.


Betyg: 5 / 5


1 kommentar: