lördag 25 maj 2024

Omständigheter


Titel: Omständigheter
Författare: Annie Ernaux
Översättare: Maria Björkman
Bokförlag: Norstedts
Format: Inbunden
Utgiven: 2023-05
Antal sidor: 127
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln


Nu har jag äntligen läst Omständigheter av Annie Ernaux. Har velat läsa henne eftersom hon är kvinnlig Nobelpristagare i litteratur från 2022.


Bokens första mening: "Jag steg av vid Barbès."


Så här står det om handlingen: "1963, när Annie Ernaux är 23 år och utan stadig förbindelse, inser hon att hon är gravid. Hon fylls av skam eftersom hon förstår att hennes graviditet kommer att brännmärka hennes familj och försvåra hennes egna studiemöjligheter. Hon beslutar sig för att ta bort barnet. Den här berättelsen om ett trauma som författaren aldrig kunnat komma över är skriven fyrtio år senare. I Frankrike var abort förbjudet vid den här tidpunkten och hon försöker på egen hand och förgäves att utföra aborten med hjälp av en sticknål. I sin desperation hittar hon en illegal abortutförare och hamnar till slut på akuten där hon är nära att dö. I Omständigheter utforskar Ernaux sina minnen och dagböcker från den tiden och skriver fram en glasklar och osentimental bild av vad som hände och på sätt och vis får omständigheten en mening. Trots att händelsen som boken kretsar kring är placerad nästan 60 år bakåt i tiden känns dess tema dessvärre mer aktuellt än på länge när fler länder skriver om och stramar åt sin abortlagstiftning."


Hur var boken:  En kort och lättläst bok med poetiskt språk, men blev inte tillräckligt gripen av berättelsen av hennes abort som ung. Är ändå glad att jag läste boken och skall definitivt testa något annat av författarinnan.


Betyg: 3 / 5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar