tisdag 4 september 2012

En komikers uppväxt


Nu har jag läst min första bok av Jonas Gardell. Det är En komikers uppväxt, i pocketformat tryckt 2002. Hittade denna på Myrorna för ett bra tag sedan.

Boken handlar om den finske pojken Juha Lindström 12 år. Han bor i Sävbyholm strax utanför Stockholm. Handlingen utspelar sig på 70-talet. Juha och hans vänner Jenny och Thomas går i 6:e klass. Dom är de minst populära i klassen. Juha försöker ändå få vara med det tuffa gänget så han överger sina vänner när det passar honom. Juha är dessutom en lustigkurre, som alltid vill underhålla alla, speciellt på roliga timmen. Men ibland får han ändå stryk av de tuffa killarna. Värre är det för Thomas. Han blir dagligen retad och slagen i skolan, Jenny å sin sida blir utstött och retad . Det är en tuff och hård skolmiljö som föräldrarna är ovetande om.

Förutom denna handling så är vissa kapitel skrivna som ett brev som den vuxne Juha skriver till vännen Thomas.

Tycker att Gardell skriver otroligt bra, mycket bättre än jag trott. Han försöker klämma in någon sorts humor i denna väldigt laddade handling och gör det bra. Visst är historien lite mörk med en allvarlig underton och visst blir man  skakad över mobbingen, trakasserierna och misshandeln som beskrivs i boken, men den är vansinnigt bra. Att Gardell skrivit boken med väldigt korta kapitel gör den väldigt lättläst. Klart läsvärd!

2 kommentarer:

  1. Den läste jag för väldigt länge sedan :)

    SvaraRadera
  2. Åh älskar denna! Det var den som introducerade mig för Gardells författarskap och hittills har jag älskat allt jag läst av honom :)

    SvaraRadera