söndag 9 september 2012

Den poetiska hunden


Fick nyligen Den poetiska hunden från Damm förlag som ett recensionsexemplar. Att det blev just denna bok berodde på att jag var intresserad av författaren.

Titel: Den poetiska Hunden
Författare: Tomas Arvidsson
Utgivningsår: 2009
Antal sidor: 238

Har som sagt just stiftat bekantskap med författaren Tomas Arvidsson. Den poetiska hunden är den första bok med denna författare som jag läst. Det var verkligen en trevlig bekantskap må jag säga. Det här är som sagt en kriminalhistoria. Till skillnad mot många andra sådana som innehåller mycket brutaliteter, pangpang och andra otrevligheter, så var detta en synnerligen rolig och charmerande berättelse. Älskar huvudkaraktärerna Svenne och Kenneth, vilka är både roliga, smarta och påhittiga. Det händer det mest besynnerliga och oväntade saker under resans gång. Det är definitivt en väldigt underhållande bok i denna genre som gjorde mig sugen på att läsa mer av Arvidsson.

Bokens baksidestext: Två av Sveriges skickligaste yrkesförbrytare är numera helvita, åtminstone i princip. Av kriminalvårdens dossier framgår att John F Gary Svenne Mattsson är extremt överbegåvad, icke våldsbenägen samt besitter större datorkompetens än tre proffessorer tillsammans. Kenneth Lind är expert på kassaskåp, valv och smarta stötar. Efter sina år på kåken har de två kumpanerna bestämt sig för att aldrig åka dit igen.
Men Svenne behöver flera miljoner svenska kronor till stiftelsen Fångarnas kör(uttalas med tj-ljud som i kärlek och körsbär). Kenneths frimärksaffär går dåligt och skulderna hopar sig. Så när tavlorna skall flyttas från det gamla till det nya Konstmuseet i Kalmar försvinner fyra stycken av de mest värdefulla på vägen. Konstverken är försäkrade hos Lloyd´s i London och man söker hjälp av Karolina Jonssson, fd. polis, numera den vassaste försäkringsutredaren i norra Europa. Dessutom dyker äntligen ett oerhört värdefullt frimärke upp, ett äkta gult tre skilling banco från 1855. Det är det enda oskadade exemplaret i världen. ägaren heter Schmidt och ser ut som en vessla. Fyra(ja säg tre och en halv) skarpa hjärnor ställs mot varandra i en ohygglig kamp i rättvisans dimhöljda utmarker.
1 kommentar: