söndag 25 november 2012

Bergens väktare

Jag deltar i utmaningen Tre på tre hos Pocketlover. Har nu läst tredje och sista boken i utmaningen.


Titel: Bergens väktare
Författare: Conn Iggulden
Bokförlag: Bonnier pocket
Tryckt: 2010
Antal sidor: 455

"Det hade börjat blåsa på den höga åsen. Mörka moln gled fram på himlen och fick skuggor att röra sig över marken. Det var en tyst morgon, och landskapet verkade öde när de båda männen red i täten av en smal kolonn, en jagun med hundra unga krigare. Det fanns kanske ingen annan inom hundra mil från mongolerna, och det enda som störde stillheten var knarrande läder och frustande hästar. När de gjorde halt för att lyssna var det som tystnaden kom rullande mot dem."

Så börjar kapitel ett i denna tredje bok i serien om Djingis Khan - historiens största erövrare, en historia som även handlar om hans ättlingar, bl.a Kublai Khan. Detta är som sagt den tredje och sista boken i Tre på tre utmaningen, så nu skall jag vila mig från dessa böcker ett litet tag och läsa något annat emellan. Men jag skall absolut läsa de två sista delarna, för detta är en suveränt bra serie. Även denna tredje bok Bergens väktare är så vansinnigt fängslande trots krig och grymheter, så man kan bara inte släppa boken när man börjat med den. Igguldens sätt att använda språket gör berättelsen så intressant och levande. Det är absolut en av de bästa serier i denna genre som jag någonsin läst.

Baksidestext: Djingis khan har lyckats ena mongolstammarna. Han har gått segerrik ur det långa kriget mot kineserna, mongolernas äldsta fiender. Men nu uppstår nya hot, på annat håll. De män han skickat ut till rikena i väst har inte återvänt, hans sändebud har mördats. Djingis khans arméer måste ge sig ut på sitt längsta fälttåg någonsin, genom Iran och irak och ända bort till Indiens gränser. De ställs mot fiender som är starkare än några andra de mött. Men Djingis khan har valt en väg som leder till seger eller till total undergång.
Djingis khan har bestått provet som krigare och ledare. Nu ställs han inför en ny civilisations utmaningar, med allt vad det innebär för hans folk och för hans efterträdare. Hans söner är nu generaler, och han måste välja mellan dem innan de ödelägger allt han byggt upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar