torsdag 14 mars 2013

Lockfågeln


Title: Lockfågeln
Författare: Henrik Brun
Bokförlag: Massolit
Band: Inbunden
Tryckt: 2012
Antal sidor: 457

Finns att köpa på Adlibris och Bokus.

Vill börja med att tacka Massolit förlag för detta recensionsex.

Lockfågeln av den danske författaren, reportern och utrikesredaktören Henrik Brun, är hans debutroman. Detta är första delen i en trilogi som kommer att handla om en dansk journalist som heter Ketil Brandt. Handlingen i denna bok utspelar sig i forna Jugoslavien och är en story som bl.a. handlar om människohandel. Men det är absolut inte bara mörkt och upprörande utan författaren har fått in lite kärlek och förhållanden som uppväger.

Man märker absolut att författaren är ganska insatt i samhällsförhållanden i dessa länder och i frågor som rör människohandel, för berättelsen känns väldigt trovärdig. Och trots att  man vet att storyn är fiction så upprörs man ändå över att veta att sådant även händer i verkligheten. Det var verkligen roligt att läsa en bok som utspelar sig i denna delen av Europa, något som jag inte tror jag gjort tidigare.

Tycker att boken är oerhört lättläst. Den har korta kapitel, vilket jag gillar. Dessutom är det bra tempo.Språkligt var det väl hyfsat, men jag kunde reta mig på att det var en del upprepningar  på sina ställen i texten, precis som om författaren måste förtydliga i samma mening vad han menar. Men det hindrar absolut inte att jag är nyfiken på att läsa fortsättningen så småningom.

Baksidestext: På genomresa i Slovenien får den danske journalisten Ketil Brandt ett oväntat samtal från polisen i Ljubljana. Michael Jensen, en gammal vän från hans tid som krigsreporter på Balkan, har hittats mördad. Polisen ber Ketil stanna i staden och hjälpa till med utredningen, och mot bättre vetande tackar han ja.

Snart visar det sig dock att Ketil används som en bricka i ett större spel. och mot sin vilja dras han in i en infernalisk härva av människohandel och korruption. I ett försök att undslippa det nät som dras åt kring honom inleder Ketil ett riskfyllt samarbete med Ines Sivonik, en ung och attraktiv slovensk reporter. Med flera förföljare i hälarna kämpar Ketil och Ines för att avtäcka den skrämmande sanningen bakom mordet på Michael Jensen. Märkligt nog visar det sig att vissa av trådarna leder i riktning mog Helle Madsen, dansk damhandbolls mest lysande stjärna.


Betyg: 3+ / 5


2 kommentarer: