tisdag 18 juni 2013

Den vita drottningen


Titel: Den vita drottningen
Författare: Philippa Gregory
Bokförlag: Ponto Pocket
Band: Pocket
Tryckt: 2011
Antal Sidor: 508
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus

Detta är min första bekantskap med författarinnan Philippa Gregory. Hade egentligen inte planerat att läsa Den vita drottningen, men när jag fick hem Den blå hertiginnan av samma författarinna upptäckte jag att det var den tredje boken i serien Rosornas krig. Detta gjorde att jag beställde de två första böckerna i serien och nu har jag alltså påbörjat den.

Handlingen utspelar sig på 1400-talet i England. Boken handlar om stridigheterna mellan släkterna Lancaster och York, och kampen om tronen. Jag gillar ju att läsa historiska romaner emellanåt så detta var absolut inte fel. Boken innehåller massor av kungligheter och adel. Mer ingredienser var kärlek intriger och blodigt krig. Dessutom finns det inslag av magi och häxeri i berättelsen, vilket också är trevligt. Boken är lättläst och riktigt trevlig. Jag gillar verkligen hur författarinnan väver ihop fakta och fiktion. Det enda jag kan störa mig på är vissa karaktärer, bl.a huvudkaraktären Elisabeth, som i vissa situationer är otroligt stark , för att i andra situationer verkar ha svårt att fatta ordentliga beslut. Men jag känner i alla fall att det skall bli trevligt att läsa fortsättningen.

Baksidestext:
Kärlek, makt och dödliga intriger!

Elisabet Woodville är änka. Hennes man har, som så många andra dött i inbördeskriget. Hon tillhör släkten Lancaster som har förlorat många män, mycket mark och nästan all makt.
En dag möter Elisabet en man, Edvard, och blir blixtförälskad. Men mannen tillhör släkten York, den för tillfället segrande sidan i rosornas krig. Kan de båda gifta sig trots släkternas reservationer? Och kan de nå sitt mål, att bli kung och drottning av England? Och vad kommer de att få offra på vägen?

Rosornas krig är en serie inbördeskrig som utspelade sig i England under åren 1455 till 1485 mellan släkterna Lancaster(med en röd ros i vapenskölden) och York(med en vit ros i vapenskölden).


Betyg: 3+ / 5


4 kommentarer:

 1. Läste precis ut denna själv. Skriver idag eller imorgon på bloggen. Gillar själv historiskt och det var intressant att det för en gångs skull var före Tudor (även om en sådan är med på ett hörn). Tips att den just blivit filmatiserad i tv serie format.

  SvaraRadera
 2. Verkar som en intressant bok.

  SvaraRadera
 3. Gillade du Den vita drottningen, slukade Den röda drottningen och kunde inte slita dig från Den blå hertiginnan? Då kanske du vet att sedan den tredje boken i serien släpptes på svenska så har Philippa Gregory skrivit ytterligare två, och det är inte säkert att dessa översätts.
  Som du säkert redan vet styrs utbudet av efterfrågan, och Damm förlag har hittills valt att vänta och se hur väl böckerna säljer. För att visa ert stöd till böckerna, och att det finns de som vill att böckerna om Rosornas krig fortsätter att översättas får ni gärna gå med i gruppen "Vi som vill att böckerna om rosornas krig fortsätter översättas" på facebook och/eller maila utgivningsansvarig för Damm förlag.

  SvaraRadera