måndag 10 juni 2013

Inferno


Titel: Inferno
Författare: Dan Brown
Bokförlag: Albert Bonniers Förlag
Band: Inbunden
Tryckt: 2013
Antal sidor: 544
Finns bl.a att köpa hos: Adlibris | Bokus | Bokia | CDON

Äntligen är Inferno av Dan Brown läst. En bok som man verkligen längtat efter. Har läst och älskar de tidigare tre böckerna i serien om Harvardprofessorn Robert Langdon och hans gåtfulla äventyr. I denna bok spelar det litterära mästerverket Den gudomliga komedin av Dante Alighieri en betydande roll, ett verk som skrevs på 1300-talet. Något som också spelar en framskjutande roll i handlingen är Världshälsoorganisationen, frågor som rör befolkningsökningen i världen, forskning och vetenskap. En lyckad kombination!

Handlingen är något annorlunda än de tidigare. Men där presenteras som vanligt massor med gammal konst och kända byggnadsverk. Vi får dessutom stifta bekantskap med Florens, Venedig och till slut Istanbul, alltså en geografisk rundtur. Gillar verkligen hur Brown beskriver allt sevärt i de olika städerna. Det ger onekligen en lust att själv upptäcka detta. Sedan tycker jag faktiskt att jag märker att författarens sätt att skriva har utvecklats. Det känns mer gediget på något sätt. Men som vanligt är det ett otroligt flyt i berättelsen så det hinner aldrig kännas långtråkigt. Nä det är som sagt en jättespännande historia där det löses gåtor och kluras för att till slut komma fram till lösningen. En bok precis i min smak.


Handling: Harvardprofessorn i religiös symbolik, Robert Langdon, vaknar mitt i natten i en sjukhussäng med blixtrande huvudvärk. Han har ingen aning om var han befinner sig, inte heller vad som hänt honom de senaste dygnen. Bara några timmar senare utsätts han för ett attentat och tvingas fly handlöst tillsammans med kvinnan som vårdat honom., Sienna Brooks. I sin kavaj upptäcker han ett oroväckande föremål.
Allteftersom Langdon börjar förstå vad som hänt växer en bild av ett fruktansvärt hot fram - skapat av ett geni vars fixering vid världens undergång bara kan mäta sig med hans kärlek till ett av de mest fascinerande litterära mästerverk som någonsin skrivits - Dantes mörka poem Helvetet.
Under en vild jakt genom Florens myllrande och historiefyllda gator, palats och lönngångar inser Langdon att han i en kamp mot klockan är tvungen att lösa de gåtor som det mystiska föremålet innehåller - innan ett inferno utbryter.

Betyg: 4+ / 5


3 kommentarer:

  1. Vad kul att den verkar hålla ihop storyn bra och att den är lite annorlunda än de tidigare böckerna! Jag är inte så sugen sjlv men har ställt mig på kö på jobbet för min man vill väldigt gärna läsa...

    SvaraRadera
  2. Åh, vad jag längtar tills det blir dag för mig att slå upp första sidan i Inferno. Men min syster hade första tjing.

    SvaraRadera
  3. Kul att du gillade den. Längtar tills jag själv börjar läsa den :)

    SvaraRadera