onsdag 12 juni 2013

Mandomsprovet


Titel: Mandomsprovet
Författare: Jonas Cramby
Bokförlag: ICA Bokförlag
Band: Inbunden
Tryckt: 2012
Antal sidor: 235
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus | Bokia | CDON

Tack ICA Bokförlag för recexet!

Mandomsprovet är skriven av Jonas Cramby. Att han är en känd svensk krönikör och bloggare hade jag ingen aning om tidigare. Om boken visste jag inte heller så mycket. Nu vet jag att det är en självbiografisk bok som handlar om hur författaren som omogen 36-åring, inser att det kanske snart är dags att växa upp och bli vuxen. Han bestämmer sig således för att utmana sig själv för att uppnå detta, då bl.a genom att springa maraton. Cramby beskriver sitt omogna jag som ganska uppblåst och självupptagen. Vägen till vuxenlivet beskriver han på ett varmt och synnerligen humoristiskt sätt. Jag fnissar mig igenom i stort sett hela boken, för visst känner man igen hur män i den ålder kan bete sig. Författaren skriver med ett lättsamt språk och man vill inte släppa boken ifrån sig utan slukar den i ett nafs. Verkligen härlig läsning!!

Handling: Jonas Cramby är trettiosex år men lever nästan exakt som om han fortfarande vore tonåring. Han bryr sig bara om populärkultur och uteliv, räknar vuxenpoäng så fort han betalt en räkning via internet och känner sig framför allt inte mogen att skaffa barn trots att hans flickvän i allt snabbare takt närmar sig ofruktbar ålder.
Han väntar helt enkelt på att han en dag skall vakna och plötsligt vara vuxen. Men detta verkar inte ske, och till slut känner sig Jonas tvingad att ta saken i egna händer.
För att markera att han är redo att träda in i ett nytt stadium i sitt liv bestämmer han sig för att genomgå en serie prövningar, ett slags moderna initiationsriter: För att utforska uthållighet springer han ett maraton. För att undersöka våld och fysiskt mod börjar han träna fullkontaktskampsporten MMA. Och för att en gång för alla ta reda på om han som modern, förslappad människa fortfarande har handlingskraften och ansvarskänslan som krävs för att genomlida en ishavsexpedition - så arrangerar han en egen.
Tyvärr går inte allt riktigt som han tänkt sig.


Betyg: 5 / 52 kommentarer: