onsdag 30 oktober 2013

En mörk strimma av ljus


Titel: En mörk strimma av ljus
Författare: Samar Yazbek
Förlag: Ordfront
Band: Inbunden
Tryckt: 2013
Antal sidor: 197
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Recensionsexemplar. Tack!

Jag älskar att läsa böcker från olika länder med olika kulturer, och med En mörk strimma av ljus av Samar Yazbek så har jag läst min första bok från Syrien.

Det är en stark berättelse som är skriven med ett underbart språk. Handlingen skildrar ett triangeldramer mellan en tjänsteflicka och paret som hon arbetar hos. Men förutom detta så skildrar den även levnadsförhållanden i Syrien, skillnaderna mellan fattiga och rika och framför allt hur kvinnor blir behandlade, vilken liten makt de har. Boken berättar även på ett mycket passionerat sätt om den förbjudna kärleken och närheten mellan kvinnor. Hur de i hemlighet träffas på badhus och på bjudningar. 

Detta är en kort bok på knappt 200 sidor. Språket och det facto att boken griper tag gör att den går otroligt fort att läsa. Gillar formatet. Boken är liten i storleken vilket gör att den känns mysig i handen. Dessutom är texten ganska stor vilken också gör att den känns lätt att läsa. Det enda som stör mig är att slutet lämnade ett litet frågetecken efter sig.

Handling: En natt ser Hanan al-Hashimi ljus sippra fram under sin åldrige makes sovrumsdörr. Där inne finner hon honom i sängen tillsammans med hennes älskade tjänsteflicka Alya. Efter åtta år i huset slängs Alya omedelbart ut av den rasande Hanan.
Alya vandrar sakta tillbaka mot al-Raml, slumkvarteret i Damaskus där hon växte upp. Minnena av slagen, våldtäkterna och den ständiga sopstanken sköljer över henne. Dit vill hon inte tillbaka. Trots det skamfyllda uppbrottet saknar hon redan Hanans kärlek och tryggheten i huset.
Under tiden drabbas Hanan av panik över sin förhastade reaktion. Hon inser hur tomt henne privilegierade liv varit tills hon träffade Alya - hennes tjänsteflicka om dagen och älskarinna om natten.


Betyg: 4 / 5

1 kommentar: