söndag 27 oktober 2013

Kautokeino, en blodig kniv


Titel: Kautokeino, en blodig kniv
Författare: Lars Pettersson
Förlag: Ordfront
Band: Pocket
Tryckt: 2013
Antal sidor: 339
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Recensionsexemplar. Tack!

Kautokeino, en blodig kniv är Lars Petterssons debutroman. Den utgavs 2012, men har nu kommit i pocketformat. Det är en kriminalroman som utspelar sig i Nordnorge inte långt från finska gränsen, bland samebefolkning och rennäringen. Berättelsen handlar om Anna, som är uppvuxen i Stockholm och arbetar som biträdande åklagare. Hennes mamma var från Nordnorge och av samiskt ursprung. En våldtäktshistoria där någon från Annas släkt skall vara inblandad, gör att hon beger sig på besök hos sina släktingar långt uppe i norr.

Måste säga att detta är en alldeles lysande debutroman. Om man jämför med andra svenska kriminalromaner så är denna definitivt annorlunda. Här är det inte brotten som spelar den huvudsakliga rollen, utan det är samernas livsmiljöer och livsvillkor och hur lagar och regler tillämpas i denna avsides dela av Norden. Boken går definitivt mer på djupet än andra inom genren,och känns väldigt trovärdig. Hela handlingen utspelar sig i det nordnorska karga vinterlandskapet. Författaren fångar miljöerna på ett förträffligt sätt så man känner hur man upplever de långa ödsliga vägarna där snöröken yr, det karga vita landskapet med dess iskyla, de vackra vidderna där lugnet råder och där renarna strövar. Dessutom fjälltopparna som sticker upp. Vi får vara med om långa bilresor, skoterturer och en utflykt på skidor.

Så har vi samebefolkningen med sitt språk, sina jojkar, sina annorlunda traditioner och kläder. Man upplever dem som tystlåtna och lite mystiska. Familjerna håller varandra om ryggen oavsett vad som händer. 

Tycker att helheten är så otroligt positiv. Kan varmt rekommendera denna bok, och jag hoppas verkligen att författaren skriver fler!!

Handling: Bilen kränger på den isiga vägen och träffar renen med våldsam kraft. Anna Magnusson stannar, drar på sig yllemössan och hämtar kniven från bagageluckan. Det är mer än 30 grader kallt och klockan är halv två en februarinatt någonstans mellan Luleå och Pajala.

Anna är uppvuxen i Stockholm och har aldrig funderat över sitt ursprung. hennes samiska mamma berättade aldrig varför hon valde att flytta ifrån den avlägsna fjällbyn uppe i Nordnorge och lämna sin plats i den familjebaserade rendriften.
Nu är Anna, som arbetar som biträdande åklagare, på väg upp till Kautokeino. Hennes mormor har ringt och bett henne komma och rentvå kusinen Nils Mattis, som är anklagad för våldtäkt. Men när Anna läser polisutredningen blir hon betänksam. Hur ska hon ställa sit i konflikterna? Hon har svårt att avläsa den främmande omgivningen. Vem ligger bakom dödsfall som inträffar medan hon är där och vilka är det som vill röja henne ur vägen?


Betyg: 4+ / 5


2 kommentarer:

  1. Denna har jag faktiskt inte hört talas om, men den verkar ju vara värd att kolla upp närmare!

    SvaraRadera
  2. Vilket läskigt omslag :)
    Den verkar verkligen intressant, tack för tipset.

    SvaraRadera