lördag 30 mars 2013

Fallet avslutat


Titel: Fallet avslutat
Författare: Michael Connellly
Bokförlag: Norstedts
Band: Kartonnage
Tryckt: 2007
Antal sidor: 399

Baksidestext: Harry Bosch är tillbaka på Los Angeles-polisen. Tillsammans med sin gamla kollega Kiz Rider placeras han på avdelningen för ouppklarade fall - det finns tusentals som väntar på sin lösning. De stöter genast på ett politiskt känsligt fall: Mordet på den färgade flickan Becky Verloren. Den tekniska bevisningen pekar ut en man med kända rasistiska sympatier. De som jobbade med fallet då, 1988, ser ut att ha gjort ett anständigt jobb.

Fallet avslutat är ju en av ganska många av Michael Connellys böcker som jag läst. Kan inte säga annat än att Connelly är så grymt bra deckarförfattare. Han sätt att skriva är helt otroligt. I denna bok märker man så tydligt hur han kan få utredningsarbete, spaning och förhör av vittnen att bli hur intressant som helst. Man får verkligen en känsla för hur polisarbetet bedrivs och boken känns väldigt trovärdig.

Betyg: 4 / 5

fredag 29 mars 2013

Premium Rush


Handling: Ett cykelbud i New York hämtar upp ett kuvert på Columbia universitetet och blir jagad över hela stan av en korrupt polis som desperat försöker att lägga vantarna på kuvertet.

Premium Rush är en action från 2012 med bl.a Joseph Gordon-Levitt och Michael Shannon i huvudrollerna. Filmen handlar om cykelbud som cyklar i den otroligt täta trafiken på Manhattan i New York. Fokus ligger på Wilee, en galning som cyklar utan både växlar och broms. Filmen börjar med en olycka, men snabbt tas man någon timme bakåt i tiden och får se hur det hela börjar. Det är en otroligt snabb och adrenalinpumpande färd i rusningstrafik där Wilee jagas av av polisen. Tyckte att filmen var galet rolig och helt okey underhållning.

Betyg: 3+ / 5
 

lördag 23 mars 2013

Chasing Mavericks bl.a.


Handling: Femton år gammal upptäcker Jay Moriarty att världens största våg - Maverick surf break - finns just utanför kusten där han bor i Santa Cruz. Tillsammans med den levande surflegenden Frosty Hesson bestämmer sig Moriarty för att han ska tämja vågen med sin bräda. Först måste Hesson bara lära honom allt han kan om att överleva och tillsammans startar de ett korståg som snart handlar om mycket mer än att surfa.

Chasing Mavericks, Drama från 2012 med Gerard Butler och Jonny Weston i huvudrollen. Detta är en riktigt suverän surf-film, jag tror faktiskt att det är en av de bästa jag sett. Den är varm, känslomässig och oerhört underhållande. Filmen är en sann berättelse om Jay Moriarty som är en världsberömd surfare. Man får följa Jays väg från första surfingen till den farliga strapatsen att försöka ta sig an de farligaste vågorna i världen. Hans upplärningsperiod med Frosty kan kännas lite överdriven på vissa punkter, men de kompenseras med råge av surfing scenerna som är helt suveräna. Klart sevärd!

Betyg: 4 / 5


Handling: Will Montgomery släpps efter att ha suttit fängslad i 10 år för ett spektakulärt rån på 10 miljoner US Dollar. Han söker direkt upp sin tonårsdotter som han inte har sett på flera år, men i samma ögonblick kidnappas dottern av Wills före detta brottspartner. Och när han kräver Will på rånsumman som lösen för dottern sätts Will i en omöjlig situation. Han får bara 12 timmar på sig att fixa fram pengarna samtidigt som han ständigt övervakas av en misstänksam poliskår. Det blir en spännande kamp mot klockan i ett våldsamt non-stop action tempo.

Stolen, är en actionfilm från 2012 med Nicolas Cage och Malin Åkerman i huvudrollerna. Denna film hade release på dvd i december, men vi hade inte sett den. Funderar på om det kan vara så att den inte kom ut på hyrfilm. Nu köpte vi den i alla fall, för vi brukar oftast se filmer, om Nicolas Cage spelar någon av huvudrollerna. Det var väl en ganska ordinär action. Inget som var särskilt originellt eller märkvärdigt. Helt enkelt bara bra underhållning.

Betyg: 3 / 5

torsdag 21 mars 2013

Världspoesidagen

Hos A ROOM OF MY OWN blev jag påmind om att det är Världspoesidagen idag den 21:a mars. Jag skall i ärlighetens namn erkänna att det inte finns mycket poesi i mina bokhyllor. Men ett par böcker vill jag visa er och detta av en speciell anledning.


Denna lilla diktsamling Dikter Borås kom till 1978 då Boråspoeten John Bergman samlade en skara Boråsdiktare och tryckte upp denna bok En av dessa diktare var min far Hans Westman. Nedan ser ni hur han såg ut på den tiden och ni kan även läsa en av dikterna.



Några år senare 1981  kom boken Diktare från Sjuhäradsbygden till. Då var det Sjuhäradspoeten Ingegerd Tjernberg som fick teckningen som pryder omslaget, målat av Dagny Mohlin. När hon fick denna i sin hand föddes tanken på att samla så många diktare som möjligt från bygden. Detta lyckades  genom att annonsera i Borås Tidnings lyrikhörn.  Även i denna bok fanns några dikter av min kära far. Här ser ni två av dem. 





onsdag 20 mars 2013

Breaking Dawn del 2


Handling: Efter Renesmees födelse tvingas Cullens ta hjälp av andra vampyrklaner för att skydda henne mot falska anklagelser som hotar att föra familjen inför rätta hos Volturi.

Nu har vi äntligen sett sista delen i Twilight Saga, Breaking Dawn del 2. Nu så här i efterhand kan jag absolut tycka att ingen av filmerna når upp till kvalitén av den första. Denna sista kändes först och främst väldigt kort, dessutom tog det för lång tid innan det blev lite action. Men när det äntligen kom igång så var det rejält actionladdat. Så här på slutet av serien har ju även både Bellas och Jacobs karaktärer ändrat sig så otroligt mycket. Speciellt Jacob som nästan varit lite besatt tidigare. Detta är helt borta i sista filmen. Här är han snäll som en varg :) och väldigt beskyddande. Hade gärna sett lite fler coola effekter eftersom sådant alltid förhöjer. Trots att jag inte tyckte att filmen var en riktig fullpoängare så var det ändå kul att se upplösningen. Nu känner jag att böckerna skall köpas och läsas. Vill gärna göra en jämförelse.


Betyg: 3 / 5

söndag 17 mars 2013

Bunkern är utläst!


Titel: Bunkern
Författare: Hanna von Corswant
Bokförlag: Ordfront
Band: Inbunden
Tryckt: 2013
Antal sidor: 231

Detta är ett recensionsexemplar från Bokförlaget Ordfront. Tack så mycket för den!!

Baksidestext: Påskhelgen närmar sig och Charlotta ser fram emot att åka ut och hjälpa till på den nu nedlagda minkfarmen. Det är en fin helg. Vädret är vackert och sysslorna rogivande på den gamla gården. De är trevliga, men kanske en aning udda - de äldre damerna som har farmen. De andra som jobbar där, Lisa och Tomas, är också vänliga om än lite avvaktande, men alla gör sitt, gården skall bli fin till sommarens scoutläger. Allt vore perfekt om det inte var för den där drömmen. Och lukten.

När så Lisa försvinner förändras allt. Vad är det för farm Charlotta kommit till? Vad är det för skog? Vad händer i huset i gläntan? Charlotta och Tomas letar efter Lisa, men i stället hittar de fram till bunkern...

Ja som sagt Bunkern av Hanna von Corswant är en skräckberättelse. Detta gjorde mig först tveksam om jag skulle läsa den, Skräck är egentligen inte min genre. Men jag tog tag i boken och kan så här i efterhand tycka att den inte var så skrämmande som jag trott.  Charlotta som berättelsen handlar om är en uttråkad banktjänsteman som med glädje ser fram emot att göra något helt annat än det vanliga en påskhelg. Tankar och minnen om sitt brutna förhållande, sin klärvoajanta faster och sin pappa varvas med händelser i nutid. Sedan hoppar man till fragment från bunkern. Ja det hela blir ganska rörigt tycker jag. Har lite svårt att hänga med i svängarna ibland. De karaktärer i boken som jag tycker beskrivs på bästa sättet är de gamla damerna. De övriga karaktärerna känns lite mer diffusa. Nä som sagt, lite svårt att få grepp om berättelsen. Känner inte riktigt att jag kommer till ett avslut när sista sidan är läst, utan känner mig lite lurad på konfekten.

Betyg: 2+ / 5


Sniper


Thrillern Sniper är en fransk film där Daniel Auteuil och Mathieu Kassovitz gör huvudrollerna. Det är en ganska hyfsad historia om ett rån som går fel. Tycker att filmningen är oerhört snyggt gjord. Den är i färg, men filmad så att man långa stunder upplever den som svartvit. I franska filmer är det oftast så enkelt och avskalat. Inta massor med effekter hit och dit. Det gillar jag.

Handling: Polisen Mattei är nära att gripa en grupp bankrånare han länge övervakat, men en krypskytt på taket ser till att gänget klarar sig ur fällan.I eldstriden skadas en av rånarna allvarligt, och de tvingas överge sin plan. I samma stund startar Mattei en besatt jakt på den mystiske krypskytten.

lördag 16 mars 2013

Chaos Challenge


Hittade denna roliga utmaning hos Nilmas Bokhylla. Hon hade i sin tur hittat den hos C. R. M. Nilsson. Listan består av 35 punkter och klarar man minst 20 så har man klarat av utmaningen. En bok får dock bara förekomma en gång i listan. Utmaningen drog igång den 1 mars och  avslutas i januari 2014. Kikade efter vad jag klarat av hittills och det är dessa.
 

1. Läs en bok vars originaltitel är på svenska. ( Klar: Surt sa räven om rabarberna av Karin Brunk Holmquist)
2. Läs en bok som är skriven av en nu avliden författare. (Klar: Mina drömmars stad av Per-Anders Fogelström)
3. Läs den sista delen av en trilogi eller serie. (Klar: Handen av Henning Mankell)
4. Läs en bok med två personer på omslaget. (Klar: Stål av Silvia Avallone)
5. Läs en bok som publicerades 2007.
6. Läs en bok vars titel består av tre ord (som till exempel Sagan om Ringen). (Klar: Begravda i himlen av Peter Zuckerman & Amanda Padoan)
7. Läs den första volymen av en serie eller trilogi. (Klar: Lockfågeln av Henrik Brun)
8. Läs en bok som handlar om vampyrer.
9. Läs en bok som har över 600 sidor. (Klar: Kampen om Järntronen av George R R Martin)
10. Läs en bok vars författare har ett M i för-och efternamn. (Klar: Utvandrarna av Vilhelm Moberg)
11. Läs en bok vars omslag är mestadels rosa.
12. Läs en bok med ett par på omslaget (ett romantiskt par, jfr. fjärde punkten).
13. Läs en bok med träd på omslaget. (Klar: En egen plats av Robert Goolrick)
14. Läs en bok från ett, för dig, nytt förlag. (Klar: Vitlöksballaderna av Mo Yan)
15. Läs en bok som snart kommer på film (under 2013 eller 2014). (Klar: Fatta eld av Suzanne Collins)
16. Läs en bok som har mindre än 300 sidor. (Klar: Av kött och blod av Henrik Johansson)
17. Läs en bok som publicerades under 2013. (Klar: Bunkern av Hanna Corswant)
18. Läs en bok som handlar om älvor eller alver.
19. Läs en bok med en av de fyra elementen på omslaget. (Klar: Hungerspelen av Suzanne Collins)
20. Läs en bok som är skriven av en författare under 30 år.
21. Läs en bok med ”The” i början av titeln.
22. Läs en bok som handlar om demoner eller andar. (Klar: Doktor Joseph av Andreas Roman)
23. Läs en bok vars titel innehåller sju ord (jfr. sjätte punkten).
24. Läs en dystopi. (Klar: De vassa tändernas skog av Carrie Ryan)
25. Läs en bok vars omslag är mestadels röd. (Klar: Fallet avslutat av Michael Connelly)
26. Läs en (översatt) bok vars omslag är samma som originalet. (Klar: En tesked jord och hav av Dina Nayeri)
27. Läs en bok om tidsresor (som till exempel Tidsresenärens Hustru).
28. Läs en bok vars huvudperson har speciella kunskaper/egenskaper/krafter. (Klar: De utvalda; Tankeläsaren av Kristin Cashore)
29. Läs en debutroman. (Klar: Göra rätt av Simon felix Adler)
30. Läs en fristående bok. (Klar: Heavy metal murder av Lemmy Loot)
31. Läs en bok utan människor på omslaget. (Klar: Djävulskyssen av Unni Lindell)
32. Läs en bok vars omslag är mestadels vit.
33. Läs en bok som publicerades 2012. (Klar: Kautokeino, en blodig kniv av Lars Pettersson)
34. Läs en bok som i originalspråk varken är svenskt eller engelskt. (Klar: Ännu talar träden av Calixthe Beyala)
35. Läs en bok om änglar.

torsdag 14 mars 2013

Lockfågeln


Title: Lockfågeln
Författare: Henrik Brun
Bokförlag: Massolit
Band: Inbunden
Tryckt: 2012
Antal sidor: 457

Finns att köpa på Adlibris och Bokus.

Vill börja med att tacka Massolit förlag för detta recensionsex.

Lockfågeln av den danske författaren, reportern och utrikesredaktören Henrik Brun, är hans debutroman. Detta är första delen i en trilogi som kommer att handla om en dansk journalist som heter Ketil Brandt. Handlingen i denna bok utspelar sig i forna Jugoslavien och är en story som bl.a. handlar om människohandel. Men det är absolut inte bara mörkt och upprörande utan författaren har fått in lite kärlek och förhållanden som uppväger.

Man märker absolut att författaren är ganska insatt i samhällsförhållanden i dessa länder och i frågor som rör människohandel, för berättelsen känns väldigt trovärdig. Och trots att  man vet att storyn är fiction så upprörs man ändå över att veta att sådant även händer i verkligheten. Det var verkligen roligt att läsa en bok som utspelar sig i denna delen av Europa, något som jag inte tror jag gjort tidigare.

Tycker att boken är oerhört lättläst. Den har korta kapitel, vilket jag gillar. Dessutom är det bra tempo.Språkligt var det väl hyfsat, men jag kunde reta mig på att det var en del upprepningar  på sina ställen i texten, precis som om författaren måste förtydliga i samma mening vad han menar. Men det hindrar absolut inte att jag är nyfiken på att läsa fortsättningen så småningom.

Baksidestext: På genomresa i Slovenien får den danske journalisten Ketil Brandt ett oväntat samtal från polisen i Ljubljana. Michael Jensen, en gammal vän från hans tid som krigsreporter på Balkan, har hittats mördad. Polisen ber Ketil stanna i staden och hjälpa till med utredningen, och mot bättre vetande tackar han ja.

Snart visar det sig dock att Ketil används som en bricka i ett större spel. och mot sin vilja dras han in i en infernalisk härva av människohandel och korruption. I ett försök att undslippa det nät som dras åt kring honom inleder Ketil ett riskfyllt samarbete med Ines Sivonik, en ung och attraktiv slovensk reporter. Med flera förföljare i hälarna kämpar Ketil och Ines för att avtäcka den skrämmande sanningen bakom mordet på Michael Jensen. Märkligt nog visar det sig att vissa av trådarna leder i riktning mog Helle Madsen, dansk damhandbolls mest lysande stjärna.


Betyg: 3+ / 5


lördag 9 mars 2013

Bokenkät

Hittade en bokenkät hos C.R.M. Nilsson. Passande när ändå jag inte har något annat att skriva just nu.

1. Vilka författare köper du alltid i inbundet(dvs, snabbt efter boken kommit ut)?

De författare som jag köper inbundet är Liza Marklund och Jan Guillou. Det har jag gjort under ganska många år. Men av Guillou har jag även några pocket.

2. Vilka författare har du flest böcker av i bokhyllan?

Av Jan Guillou har jag flest böcker, nämligen tolv stycken. Michael Connelly kommer som nummer två med elva böcker och på tredje plats har vi Henning Mankell med tio böcker.

3. Vilken var den senaste boken någon tipsade dig om, och vad tyckte du om tipset? Var blev du tipsad, om det var en blogg?

Tror att det senaste jag blev tipsad om var att läsa Johan Theorins böcker. Har för mig att det var min syster som nämnde detta när hon läst hans första, Skumtimmen. Kan säga att jag inte ångrar att jag följde rådet att läsa honom, för han skriver oerhört bra deckare.

4. Vilken var den senaste boken du gav bort? Mottagande?

Senaste boken jag gav bort var Mördaren i Folkhemmet av Lena Ebervall & Per E Samuelson. Denna fick Malin på Nilmas bokhylla av mig, samtidigt fick jag Vattenänglar av Mons Kallentoft av henne.

5. Har du några biblioteksreservationer just nu?

Nej är mitt svar. Skall i ärlighetens namn säga att det var åratal sedan jag gjorde ett biblioteksbesök senast. Köper så mycket böcker så jag har inte tid att läsa lånade också!

6. Vilken bok / böcker läser du just nu?

Just nu läser jag Lockfågeln av Henrik Brun. En jättespännande deckare som är den första i en trilogi. På datorn läser jag Stallo av Stefan Spjut. Även detta en deckare men med lite övernaturliga inslag. Spännande även den.

torsdag 7 mars 2013

Surt sa räven om rabarberna


Titel: Surt sa räven om rabarberna
Författare: Karin Brunk Holmqvist
Bokförlag: Kabusa
Band: Inbunden
Tryckt: 2012
Antal sidor: 272

Detta är ett recensionsexemplar från Kabusa böcker. Tack så mycket för den!

Surt sa räven om rabarberna är andra boken jag läst av författarinnan Karin Brunk Holmqvist. Även i denna bok utspelar sig handlingen på Österlen. Boken handlar om två par som på ålderns höst flyttat till lägenhet och har var sin kolonilott i Simrishamn. Paren heter Berta och Gunnar, samt Hjördis och Konrad. Det är en oerhört mysig historia om fyra härliga äldre karaktärer. Man får följa dem en sommar då mycket konstigt händer i koloniområdet. Det ingen vet är att det är Gunnar som trasslat till det för sig och orsakar ett och annat. Även damerna har lite smussel för sig. Paren smågnabbas och retas med varandra på ett härligt sätt. Berättelsen ger en så varm och mysig stämning och bjuder på många skratt. Mycket blommor, sommarstämning, äppelträd och mördarsniglar. Och även lite motorcykelfolk. Ja jag älskar verkligen denna berättelse!!

Baksidestext: Berta och Gunnar har haft en ryslig tur som lyckats förvärva en kolonilott i Simrishamn, alldeles intill de nyvunna vännerna Hjördis och Konrad. men samtidigt som Berta och Hjördis odlar sin vänskap genom trädgårdsplantering, saftstunder och hemliga planer, trasslar Gunnar in sig i ett nät av lögner och pinsamheter. Allt för att han velat ge sin kära Berta en liten blomma....

Mitt  betyg: 4 / 5
 

måndag 4 mars 2013

Friends


Ja...nu har vi kikat färdigt på alla tio säsongerna av den härliga komediserien Friends, eller Vänner som den heter på svenska. Det är en serie om de sex vännerna Rachel, Monica, Chandler, Joey, Ross och Phoebe. Serien utspelar sig i stadsdelen Greenwich Village i New York. Hela detta roliga gäng lever i denna stadsdel och hänger ofta på caféet Central Perk.

Detta är första gången som jag sett precis alla avsnitt. Under de tio åren mellan 1994 och 2004 som serien gick på tv så missade man det ibland. Måste säga att detta är en av de roligaste serier jag vet. Man har lyckats så bra med karaktärerna. Inte en är den andre lik. Vi har Rachel som är den bortskämda överklasstjejen som gillar att shoppa, Monica den matglada och oerhört pedantiska kocken, Chandler som skall göra sig rolig i alla situationer, Joey den lite tröge tjejtjusaren, Ross som är den lite töntiga men snälle killen som arbetar med urtidsdjur, sist men inte minst den absolut galna, musicerande massören Phoebe. 

Känns lite tråkigt att alla avsnitt är slut, men blir man sugen igen så får man väl ta fram och se serien igen om ett tag.

Mina drömmars stad


Titel: Mina drömmars stad
Författare: Per-Anders Fogelström
Bokförlag: Bonnier Pocket
Band: Pocket
Tryckt: 2012
Antal sidor: 290

Detta är ytterligare en bok som jag läst för vårens klassikerutmaning hos Lyrans Noblesser.

Mina drömmars stad av Per-Anders Fogelström är första boken i en bokserie som handlar om Stockholm. Första boken utspelar sig mellan 1860 och 1880. Här får vi följa Henning, som kommer till Stockholm från landsbygden när han är 15 år. Vi får följa honom under 20 års tid, se hur han försöker anpassa sig till livet i staden. Följa honom och vännen Tummen i deras arbetsliv och familjeliv.

Tycker att detta är en fantastisk historisk roman som både fångar tidsandan och Stockholmsmiljöerna på ett alldeles fantastiskt sätt. Karaktärerna känns så levande och äkta. Man lider och hoppas tillsammans med de fattiga människorna i staden. Boken beskriver fattigdomen och misären bland arbetarklassen människor på ett påtagligt sätt. Så otroligt läsvärd bok. ser så mycket fram emot att läsa fortsättningen. Nästa bok tar vid 1880.

Baksidestext: En sommarkväll i ångans år, 1860 kommer Henning Nilsson vandrande till staden han drömt om. Men ännu är Stockholm en liten och fattig stad, och Henning och Lotten, som han gifter sig med, får slita hårt för att skapa sig en ljus tillvaro.

Mitt betyg: 4 / 5





Längtar!!

Ser verkligen fram emot Fast & Furious 6 i maj!!