fredag 16 januari 2015

Bokbloggsjerka 16 - 19 januari


Frågan i helgens bokbloggsjerka hos Annika kommer från Lotten och lyder som följer:

När började du läsa och varför fortsatte du läsa så mycket som du gör?

Innan jag själv började läsa så läste mina föräldrar för mig och min syster och i vårt hem fanns det alltid böcker att tillgå. När jag så började skolan och själv lärde mig läsa så fascinerades jag så över alla fantastiska berättelser som jag nu själv kunde ta del av. Jag älskade att gå till biblioteket och där kunna välja och vraka bland alla böcker och biblioteket blev en ställe dit jag regelbundet återkommit under hela min uppväxt och det har fortsatt upp i vuxen ålder(lite mindre på senare år på grund av mina många bokköp).

Märkte fort att läsningen gav mig en stor njutning och nu som vuxen är en bra bok och den egentid som det innebär att läsa, den absolut bästa avkopplingen för mig. Jag älskar att ge mig in i alla de fantastiska världar, möta massor med olika karaktärer och stifta bekantskap med olika länder och kulturer som man kan göra i böckerna. Men jag tycker även att all kunskap som man får genom läsningen är så stimulerande. Det är väl därför jag fortfarande läser.

Som barn var Astrid Lindgren och hennes berättelser absolut favoriterna. Men jag tyckte även om att läsa Gösta Knutssons böcker om Pelle Svanslös. Sedan var ju Elsa Beskows böcker helt fantastiska.

Som lite äldre var det Fem-böckerna av Enid Blyton, Kitty och  Mary, Lou av Carolyn Keene och Dante av Bengt Linder som lästens ofta. Men jag hade även perioder då jag slukade massor med hästböcker och en period då jag lästa alla böcker om Kulla Gulla av Martha Sandwall-Bergström

Några andra riktiga favoritböcker från unga år var Love Story skriven av Erich Segal, Onkel Toms stuga av Harriet Beecher Stowe(detta är boken som jag läst om flest gånger i mitt liv) och Huckleberry Finns äventyr samt Tom Sawyers äventyr av Mark Twain

Nu som vuxen är jag allätare. Jag läser i stort sett alla genrer utom skräck, och då även biografier/självbiografier och faktaböcker. Allt läses så länge det ger mig något.19 kommentarer:

 1. du kommer ihåg de olika faserna, det gör inte jag. men Kitty-böckerna och Pelle Svanslös fanns med det vet jag. och Blomsterfesten i täppan tyckte jag om

  SvaraRadera
 2. Håller med om att läsning är den absolut bästa avkopplingen

  SvaraRadera
 3. Jag behöver läsningen för att kunna slappna av ordentlig. Dessutom så upptäcker man så himla mycket!

  SvaraRadera
 4. Avkoppling - verkligen sant!

  SvaraRadera
 5. Alla böcker som du nämner väcker minnen hos mig. Jag är också uppvuxen med böcker.

  SvaraRadera
 6. Pelle Svanslös läste jag med, han var så gullig

  SvaraRadera
 7. Jag minns inte om jag läste Astrid Lindgren själv eller fick det högläst.

  Sagan om den lilla, lilla gumman av Elsa Beskow är ett av mina tidigaste bokminnen.

  SvaraRadera
 8. Jag har läst om två av mina absoluta favorit-hästböcker under förra året men jag har ännu inte läst om en Fem-bok. Jag minns mest det där med te och scones hela tiden. Åh vad mysigt det lät!

  SvaraRadera
 9. Jag är också allätare, och det verkar som många av oss bokmalar har vuxit upp i hem där böckerna funnits att tillgå :)

  SvaraRadera
 10. Håller verkligen med om att läsning är njutning :)

  SvaraRadera
 11. Jeg ser at vi har lest mange av de samme bøkene opp igjennom årene. Så fint at vi er så mange som deler de samme minnene :)

  SvaraRadera
 12. Love Story väcker en massa minnen. ;)

  SvaraRadera
 13. Fem-böckerna gillade jag :)

  SvaraRadera
 14. Vi läste samma böcker du och jag! Som man grät över Love Story!

  SvaraRadera
 15. Kitty och Fem-böckerna älskade jag :)

  SvaraRadera
 16. Jag är nog också mer allätare som vuxen än vad jag var som yngre läsare. Böcker är fantastiska!

  SvaraRadera
 17. Läsning är verkligen avkoppling och bra för själen! :)

  Jag läste också Fem-böckerna, Kitty, Mary och Lou samt Kulla-Gulla som barn.

  SvaraRadera
 18. Många av de böckerna läste jag med, nu försöker jag bli alläsare igen efter att mer koncentrerat mig på deckare och thrillers de senaste decennierna...

  SvaraRadera