torsdag 29 januari 2015

Knutar och kors


Titel: Knutar och kors
Författare: Ian Rankin
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Tryckt: 2014
Antal sidor: 222
Finns bl.a. att köpa i olika format hos: Adlibris | Bokus | CDON

Knutar och kors av Ian Rankin är den första boken i en serie på 19 böcker, om kriminalkommisarie John Rebus. Boken är skriven 1987 och utgiven för första gången på svenska. Denna fick jag som spontanutskick från Modernista i höstas. Tack för boken!

Vet ej om det var jag eller om det var boken, men de första kapitlen var aningen tröga att ta sig igenom. Men helt plötsligt släppte det och boken blev bara mer och mer spännande ju närmare upplösningen man kom. Tycket att man i denna bok fick en riktigt bra bild av hur huvudkaraktären kriminalkommisarie Rebus var som person, och man fick veta en hel del om hans bakgrund. Det är absolut fördelaktigt inför fortsättningen på bokserien. Boken är ganska kort, och spänningen i berättelsen gör att man läser ut den väldigt fort. Den tröga början gör att det drar ner mitt betyg en aning, men måste säga att den var riktigt bra och jag kommer absolut att läsa fortsättningen. Tror att nästa del kommer på svenska till våren. Ser fram emot detta.

Baksidestext: "Men här, i Edinburgh! Det är ju otänkbart."
   Det "otänkbara" är att två flickor har försvunnit och hittats mördade. Och nu är en tredje flicka försvunnen; förmodligen har hon gått samma tragiska öde till mötes. Kommissarie John Rebus - som röker och dricker för mycket, och vars egen dotter har flyttat ifrån honom tillsammans med hans desillusionerade före detta hustru - är en av många poliser som är på jakt efter mördaren.
   Rebus är själv jagad av sitt förflutna. Och snart börjar han få anonyma brev med knutar på snören, tändstickor i kors och förbryllande innehåll som leder honom in i en lek vars regler han inte känner till. En lek på liv och död.


Betyg: 4 / 5

2 kommentarer:

  1. En fyra :) Det låter ju bra!

    SvaraRadera
  2. Lånade hem den från bibblan idag. Föll för att den var ganska kort och jag har gillat tv-serien om Rebus. Får se vad jag tycker när jag har läst den!

    SvaraRadera