söndag 29 november 2015

Granne med döden


Titel: Granne med döden
Författare: Alex Marwood
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Tryckt: 2014
Antal sidor: 359
Finns bl.a. att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Tack Modernista för boken!

Granne med döden av Alex Marwood, fick jag som en överraskningsbok från Modernista förra hösten. När jag såg att hon skrivit en tidigare bok och dessutom hade dålig koll på om man behövde läsa dem i ordning så bestämde jag mig för att läsa Onda flickor först. Gillade den riktigt mycket så jag har verkligen sett fram emot att läsa denna. Men tyvärr så har den blivit liggande alldeles för länge. Men nu är den äntligen läst och oj så bra den var.

Det här är en bok som utspelar sig i ett väldigt nedgånget hus i London. Huset har en oerhört snuskig och girig hyresvärd och han hyr ut lägenheter till ett gäng udda människor. Flera av dem bär på hemligheter. 

När jag läste Marwoods förra bok så tyckte jag att det tog ett tag innan jag riktigt kom in i handlingen, men här var det tvärtom. Jag sögs in i berättelsen direkt. Författarinnan är helt suverän på att beskriva karaktärerna, deras säregna sätt och deras hemligheter, så man vill bara veta mer. Sakta men säkert nystas dessa hemligheter och vissa hemskheter upp och när det gäller vissa saker blir man riktigt äcklad. Men man kan samtidigt inte sluta läsa. Detta är definitivt inte en klassisk deckare, men det gör inte det minsta. Nej det här är absolut en av de ruggigaste berättelserna jag läst på länge och den var så himla bra. 

Baksidestext: Det gamla huset på Beulah Grove i södra London ruvar på många hemligheter. Hyresgästerna i det förfallna lägenheterna har alla mycket att dölja, för omvärlden och för varandra.
   När Colette flyttar in lär hon snart känna Cher, en femtonårig tjej som i likhet med henne själv befinner sig på flykt. Båda har svårt att begripa sig på den tafatt vänlige Thomas i lägenheten högst upp, och Colette dras i stället till Hossein, som flytt från Iran och nu väntar på besked angående sin asylansökan. Enstöringen Gerard Bright i lägenheten bredvid håller å  sin sida på att driva henne till vansinne med sin klassiska musik. Längst ner bor den sextioåriga Vesta, som levt i huset hela sitt liv och håller ett vakande öga på de andra.
   En ödesdiger sommarnatt inträffar något som tvingar den att ingå en ostadig allians. De måste nu samarbeta för att bevara den hemlighet som knyter dem samman. Men det är bara en av dem som vet vad det egentligen är som gör att avloppsrören i huset håller på att täppas igen....


Betyg: -5 / 5

Läst i spänningsutmaning 2015

4 kommentarer:

  1. Jag gillade verkligen den här boken, jag gillar när jag blir överraskad och det blev jag av denna. Till och med jag blev äcklad ibland :)

    SvaraRadera
  2. Jag verkar vara nästan den enda som inte riktigt fastnade för den här boken :P

    SvaraRadera
  3. Onda flickor ligger och väntar på mig. Om jag gillar den så kommer jag att läsa den här med!

    SvaraRadera