onsdag 11 maj 2016

Handlaren från Omsk


Titel: Handlaren från Omsk
Serie: Moskva Noir
Författare: Camilla Grebe & Paul Leander-Engström
Bokförlag: Massolit
Format: Inbunden/ e-bok
Tryckt: 2014
Antal sidor: 391
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Tack Massolit för e-boken!

Handlaren från Omsk av Camilla Grebe & Paul Leander-Engström är andra delen i deras Moskva Noir serie. Läste första boken i denna serie för ett bra tag sedan. Fick sedan denna bok skickad till mig som e-bok från Massolit när den kom ut. Eftersom jag hade första boken som inbunden så blev det att jag köpte på mig även denna som inbunden så småningom. Sedan har båda versionerna dessvärre blivit liggande tills nu. Men man brukar ju säga, att väntar man på något gott så kan man aldrig vänta för länge.

Gillade ju första boken Dirigenten från Sankt Petersburg. Där fick vi först stifta bekantskap med den svenske finansmannen Tom Blixen som är bosatt i Ryssland och första boken handlar om maktspel och korruption där oljebranschen i Ryssland är i fokus. 

Här i Handlaren från Omsk, får vi åter stifta bekantskap med Tom Blixen. Här är han till att börja med hemmaman eftersom hans fru satsat på sin vd-karriär på storbanken där de båda arbetat. Han får så ett nytt jobb på ett av Rysslands största import och exportföretag och i denna bok ligger fokus på vapenhandel. Naturligtvis figurerar det även brott och mord i storyn.

Måste säga att denna författarkombination är perfekt. Grebe står ju för det suveräna skrivandet till största del och Leander-Engström för det stora kunnandet om Ryssland och affärslivet. Det gör att boken känns både spännande och otroligt trovärdig. Handlingen utspelar sig 2008, men detta är ju lika aktuellt idag. Gillar verkligen att boken utspelar sig i Ryssland. Det är inte miljöer jag läser om varje dag, och den kärva ryska mentaliteten och de politiska klimatet är intressant. Som sagt, jag gillar detta riktigt mycket och ser så klart fram emot en del tre.

Baksidestext:
MOSKVA 2008

En kvav sommarnatt hittas den svenske ambassadörens son, Oscar Rieder död inne på den svenska ambassaden i Moskva. Bredvid honom ligger en svårt skadad prostituerad, som mot alla odds överlever. Överåklagaren Sergej Skurov kallas in för att utreda fallet med hjälp av den ambitiöse polisinspektören Anton Levin.
   Skurov tipsar sin vän Tom Blixen om att det ryska bolaget Maratech letar efter en svensktalande efterträdare till den avlidne Rieder. Tom får tjänsten men inser snart att bolaget är inblandat i illegal vapenhandel. Steg för steg nystar Tom och Skurov upp härvan, som visar sig ha förgreningar på högsta politiska nivå i Sverige. Till slut hänger Toms liv på att han kan hitta bevis som avslöjar Maratech och dess svenska samarbetspartners.


Betyg: 4+ / 5

Läst i Spänningsutmaning 2016, Hyllvärmarutmaning 2016 och En världsomsegling på 366 dagar
 

2 kommentarer:

  1. Låter spännande och lovande Jag har läst första delen och den tyckte jag om. Den här står på läslistan.

    SvaraRadera
  2. Jag började lyssna på denna men var en gräslig uppläsare.

    SvaraRadera