fredag 6 maj 2016

Ljuset vi inte ser


Titel: Ljuset vi inte ser
Författare: Anthony Doerr
Översättare: Thomas Andersson
Bokförlag: Bookmark
Format: Inbunden
Tryckt: 2015
Antal sidor: 595
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Tack Bookmark för boken!

Nu har jag äntligen läst Ljuset vi inte ser av Anthony Doerr. Detta är en prisbelönt historisk roman som utspelar sig under andra världskriget. Har hört så många fantastiska ord om denna så jag har längtat att få den läst och jag blev verkligen inte besviken.

Jag har läst ett antal böcker i ämnet tidigare och de flesta brukar ju vara gripande, alla på olika sätt. Men Ljuset vi inte ser stack verkligen ut. Det är en berättelse som i första hand är skriven ur två personers perspektiv. Det är den unga flickan Marie-Laure som redan som barn blev blind. Hon bor i Paris med sin pappa, som arbetar på ett museum. När kriget kommer till Paris så är det tvungna att fly till Saint-Malo, där de har släktingar. Den andra huvudkaraktären är den föräldralösa pojken Walter från i Tyskland. Han bor på ett barnhem tillsammans med sin lillasyster Jutta. Walter är intresserad av allt som har med teknik och framför allt radiosändningar att göra, så han blir så småningom uttagen till en av Hitlers elitutbildningar, där han får träna upp sina talanger. Under detta hemska krig kommer dessa två ungdomars vägar att korsas av en slump.

Den här boken har så otroligt vackert språk. Detta och det faktum att kapitlen är väldigt korta gör att denna nästan 600 sidor långa bok går otroligt snabbt att läsa. Faktum är att man sjunker in i den och den griper tag i stort sett från första sidan. Författaren beskriver de olika karaktärernas upplevelser på ett känslosamt och vackert sätt. Man upplever verkligen kriget och dess fasor genom karaktärerna. Tycker att den blinda flickans upplevelser blir extra starka för här framträder lukt och ljud så man riktigt känner det. Det finns så många starka tillfällen under berättelsens gång, men jag tror att en av de som jag kände extra mycket för var när Marie-Laure fick en bok av Jules Verne som var skriven i blindskrift och genom detta kom in i böckernas vackra värld. Ja som sagt, det här var verkligen en underbar bok som jag absolut kan rekommendera alla och envar att läsa.

Baksidestext:
HOPPETS TRIUMF ÖVER ONDSKAN

Den franska flickan Marie-Laure har nyligen blivit blind och kan bara tolka krigets fasor genom ljud, dofter och beröring.

I Tyskland drömmer barnhemspojken Werner om att bli radiotekniker, men kan bara undslippa hårt liv i kolgruvan genom Hitlerjugend.

När Marie-Laure flyr det ockuperade Paris och Werner skickas på ett hemligt uppdrag förenas deras öden i Saint-Malo - en stad som kommer att totalförstöras av kriget. 


Betyg: 5 / 5

Läst i En världsomsegling på 366 dagar!

2 kommentarer: