onsdag 13 juli 2016

Elizabeth är försvunnen


Titel: Elizabeth är försvunnen
Författare: Emma Healey
Översättare: Lena Torndahl
Bokförlag: Forum
Format: E-bok
Utgiven: 2015
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Tack Bokförlaget Forum för boken!

Just nu har jag börjat läsa en del böcker som jag fått från olika förlag som E-böcker. Har varit otroligt dålig på att läsa detta format, men det går bättre och bättre. Nu hade turen kommit till Elizabeth är försvunnen av Emma Healey. Detta är en slags deckarhistoria, men den ligger i mitt tycke så långt från vanlig deckare som man kan komma. Jag vet egentligen inte inom vilken genre man skall placera boken, men i vilket fall som helst så är den helt fantastisk.

Boken handlar om den drygt 80-åriga Maud. Hon är inte bara gammal utan också dement, fast det förstår hon inte själv. Hon tror att hennes väninna Elizabeth är försvunnen och envisas att dra upp detta med alla. Hon skriver minnesanteckningar och letar på egen hand, trots att hon inte bör gå ut. Detta sökande blandas med minnen från hennes barndom, och då speciellt minnen kring när hennes storasyster spårlöst försvann.

Detta är som sagt en annorlunda deckarberättelse. Den är så fin, men samtidigt så sorglig eftersom det handlar om att bli gammal och att inte längre minnas och ha kontroll över vad man gör. Berättelsen ger inte bara en bild av det röriga tillstånd som den dementa själv befinner sig i, utan den beskriver  även på ett fint sätt hur de anhöriga drabbas. Älskar hur berättelsen är uppbyggd och jag älskar verkligen författarinnans språk. Man blir verkligen rörd till tårar emellanåt. Rekommenderar denna varmt till alla och envar. LÄS!!

Beskrivning från Adlibris: "Elizabeth är försvunnen" står det på en lapp med 80-åriga Mauds egen handstil. Men hon kan för allt i världen inte komma ihåg vad hennes anteckning betyder. För på senare tid har Maud blivit glömsk. Hon köper burk efter burk med konserverade persikor fastän hon redan har kylskåpet fullt av dem., hon glömmer att dricka teet hon har kokat, och hon fyller huset och sina fickor med kommihåglappar. Ibland känner hon inte ens igen sin dotter Helen.

Men trots sin förvirring är Maud helt säker på att någonting har hänt med väninnan, och hon är fast besluten att ta reda på vad. Kan jakten på Elizabeth hjälpa henne att finna sanningen bakom det mysterium som har förföljt henne hela livet: försvinnandet av Mauds storasyster, Sukey, strax efter andra världskrigets slut?


Betyg: 5 / 5

Läst i spänningsutmaning 2016, #summerread16 och #läsalotsommar16

5 kommentarer:

 1. Men gud va skönt att den var så bra, måste läsa den snart.

  SvaraRadera
 2. Låter intresant. Tack för tips!

  SvaraRadera
 3. Verkar som en ganska annorlunda deckare. Tack för tips!

  SvaraRadera
 4. Låter ju inte som en ordinär deckare, nej, men vad bra att den var bra :)

  SvaraRadera
 5. Roligt att höra att den är så bra. Köpte denna på resande fot i England tror det var förra året och den ska bli läst någon gång....

  SvaraRadera