måndag 18 juli 2016

Misstag i Moskva


Titel: Misstag i Moskva
Författare: Simone de Beauvoir
Översättare: Helén Engvist
Bokförlag: Bucket List Books
Format: Inbunden
Tryckt: 2015
Antal sidor: 122
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Tack för boken Bucket List Books!

Har just läst en underbart fin liten kortroman som heter Misstag i Moskva. Den skrevs av den numera avlidna franska författarinnan Simone de Beauvoir mellan 1966-1967. Den gavs ut för första gången på 1990-talet och detta är första gången den ges ut i svensk översättning.

Denna berättelse handlar om det lite äldre gift par som reser till Moskva för att tillbringa en tid där med makens dotter från ett tidigare äktenskap. Under vistelsen uppstår en liten kris i förhållandet.

Boken växlar i korta stycken mellan de båda makarnas tankar om livet, det långa äktenskapet, om kärleken till varandra, om osäkerheten om kärleken fortfarande är lika stark som förr. Man får även ta del av de bådas tankar kring åldrandet och den egna kroppens förändringar. Bokens första sidor kändes aningen långsamma, men berättelsen växte och blev bättre och bättre för varje sida. Språket är helt fantastiskt fint, författaren beskriver karaktärerna och även de ryska miljöerna på ett otroligt fint sätt. Läsaren lär verkligen känna de båda makarnas tankar och känslor, speciellt Nicole, som jag känner oerhört mycket för. Hela berättelsen är så finstämd och rörande så på något ställe faller faktiskt en liten tår. Kan varmt rekommendera denna lilla pärla till alla och envar.

Baksidestext: Misstag i Moskva är berättelsen om ett gift par som beger sig till Moskva för att besöka makens dotter från ett tidigare äktenskap och där uppleva en kris i sin relation. Mot bakgrund av kalla kriget, med korta glimtar från sextiotalets Sovjet, utspelar sig en lågmäld historia mellan de två makarna. Det är första gången texten ges ut i svensk översättning.


Betyg: -5 / 5

Läst i #summerread16 # läsalotsommar16 och En världsomsegling på 366 dagar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar