onsdag 23 november 2016

Begravd jätte


Titel: Begravd jätte
Författare: Kazuo Ishiguro
Översättare: Rose-Marie Nielsen
Bokförlag: Wahlström & Widstrand
Format: E-bok
Utgiven: 2016
Antal sidor: 335
Finna att köpa i olika format hos: Adlibris | Bokus | CDON
Tack till Wahlström & Widstrand för boken!

Fick hem Begravd jätte av Kazuo Ishiguro i e-boksformat för ett tag sedan och har sedan dess varit oerhört nyfiken på vad detta var för berättelse. Nu är den till sist läst.

Boken utspelar sig på 500-talet och skådeplatsen är England. Landet är insvept i något som de kallar "dimman", vilken påverkar människors minne. Trodde nog först att det skulle vara en vanlig historisk roman, men det var faktiskt mer som en saga där mytiska varelser som troll, drakar, monster och demoner figurerade. Detta var tiden efter Kung Arthur och trollkarlen Merlin, vilka också nämns i berättelsen. 

Språket är otroligt fint på sitt speciella sätt och författaren får oss verkligen att känna med karaktärerna. Kärleken och samhörigheten mellan det gamla paret Axl och Beatrice är så otroligt vacker. Författaren beskriver miljöerna så man känner kylan och dimman ända in i märgen. Ja det här är absolut en läsvärd historia.

Måste säga att jag har svårt att sätta betyg på boken. Tror att betyget jag sätter idag säkert kommer att uppgraderas när jag fått smälta boken ett tag. Kan i alla fall varmt rekommendera boken till alla och envar.

Handling: Det är 500-tal. Romarna försvann för längesedan, och det land som en gång ska komma att bli England sveps sakta men säkert in i ett slags kollektiv minnesförlust som kallas ”dimman”. I landskapet rör sig människor på obestämd flykt; föräldrar söker sina barn, barn söker sina föräldrar. Men det är också en värld, som Ishiguro skildrar den, befolkad av monster och demoner. Och mitt i allt detta befinner sig Axl och Beatrice, ett åldrat par som ger sig ut på en lång och farofylld resa för att hitta sin son, sedan många år försvunnen.


Betyg: 4+ / 5


5 kommentarer:

 1. Vad kul att du tyckte om den så mycket. Jag vill verkligen läsa den :)

  SvaraRadera
 2. Jag är riktigt nyfiken på den här. Kazuo Ishiguro har skrivit en hel del fint.

  SvaraRadera
 3. åh, så bra! vi har just bestämt att läsa den här i bokcirkeln

  SvaraRadera
 4. Relationen mellan Axl och Beatrice är verkligen fint skildrad.

  Jag tyckte också det var svårt att betygsätta boken.

  SvaraRadera