tisdag 1 november 2016

Drottningen vänder blad


Titel: Drottningen vänder blad
Författare: Alan Bennett
Översättare: Sofia Boda
Bokförlag: Ordfront
Tryck: 2012
Antal sidor: 123
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON

Drottningen vänder blad av Alan Bennett var en mysig liten berättelse om hur Storbritaniens drottning, på äldre dar upptäcker glädjen med att läsa. Det hela börjar med att drottningen upptäcker en bokbuss som står parkerad på baksidan av slottet. Eftersom hennes ouppfostrade hundar skäller på bussen så går hon in i bokbussen, ber om ursäkt och lånar samtidigt med sig en bok. Detta är början på en brinnande passion som får henne att må bra , men retar många i hennes omgivning så till den milda grad att de tar till alla möjliga fula knep för att få bort böckerna ur hennes liv igen.

För en läsare som mig så känns detta som en supermysig bok och man ler igenkännande av den besatthet att alltid ha någon bok tillgänglig. Det enda negativa var att boken tog slut alldeles för fort. På några sidor var det också lite för mycket pladder som kändes oviktigt, men annars en supermysig bok.

Baksidestext: Det är den engelska drottningens olydiga hundar som får henne att gå till bokbussen.
   Hon ber om ursäkt för att de skäller så och av artighet lånar hon en bok. Det visar sig dock vara en omåttligt torr och tråkig roman, men drottningen läser pliktskyldigt ut den, lämnar tillbaka den och återvänder till slottet med en ny bok i väskan.
   Den här gången får hennes val oanade konsekvenser. Boken hon lånat väcker nämligen Hennes Majestäts passion för läsning. En passion som växer sig så stark att hennes officiella plikter snart blir lidande.
   Och medan drottningen förlustar sig med världslitteraturen så konspirerar hennes undersåtar om hur Hennes Majestäts litterära utsvävningar skall få ett slut.


Betyg: -4 / 5

Läst i Hyllvärmarutmaning 2016
 

2 kommentarer:

  1. Jag älskar böcker om böcker, så detta vore kanske något :) Gillar dessutom omslaget :)

    SvaraRadera
  2. Visst är den mysig :) Och perfekt igenkänning för oss bokälskare!

    SvaraRadera