torsdag 10 november 2016

Vindens skugga


Titel: Vindens skugga
Författare: Carlos Ruiz Zafón
Översättare: Yvonne Blank
Bokförlag: Norstedts
Format: Pocket
Tryckt: 2006
Antal sidor: 478
Finns att köpa på: Adlibris | Bokus | CDON

Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón har stått länge i min bokhylla vid det här laget. Jag har så många gånger hört att den skulle vara bra, men det tog ända tills nu innan den blev läst.

Detta är första boken i serien om De bortglömda böckernas gravkammare och huvudkaraktären är Daniel Sempere. Här i första boken får han tillsammans med sin far för första gången besöka De bortglömda böckernas gravkammare. Detta är ett gammalt hemligt bibliotek där massor av gamla okända böcker finns. Daniel hittar här en bok med namn Vindens skugga och den är skriven av en okänd författare vid namn Julián Carax.

Daniels pappa har ett Antikvariat och tillsammans med honom och en uteliggare som de anställer börjar jakten på information om denna okända författare och hans böcker. Denna jakt tar oss runt bland Barcelonas vindlande gatunät, vi får träffa många intressanta karaktärer, vissa sympatiska, andra inte.

I en bok som denna där det handlar om böcker så finns hänvisningar till massor med gamla böcker, många som man känner igen och vissa har man till och med läst. Det förekommer även många tänkvärda och fina bokcitat. Detta är verkligen en fröjd för en läsare. Språket är dessutom jättefint och berättelsen är intressant, spännande, fantasifull och där förekommer kärlek och en del övernaturliga ting. En perfekt blandning skulle jag vilja säga. Min enda negativa synpunkt var att vissa korta partier var aningen för pratiga i min smak. Men en näst intill perfekt bok i övrigt.

Baksidestext: Daniel är tio år när han finner romanen Vindens skugga i Det bortglömda böckernas gravkammare i Barcelonas gamla stad. Han blir fullkomligt besatt av boken och dess mystiske författare, den bortglömde Julián Caraax. Sökande efter svaren på gåtorna som omger boken kommer att prägla Daniels liv för all framtid. Varför har någon ansträngt sig så för att sopa igen alla spår efter Julián Carax? Varför bevakar den sadistiske kommissarien Fumero varje steg Daniel tar? Varför börjar Daniels liv allt mer påminna om Julián Carax? Läsaren får ta dela av en totalt uppslukande berättelse lika gäckande gåtfull, romantisk, mystisk och lockande som det labyrintiska gatunäötet i Barcelonas gamla stad.


Betyg: -5 / 5

Läst i: En världsomsegling på 366 dagar, Boktolvan och Hyllvärmarutmaning 2016


4 kommentarer:

  1. Jag brukar säga att det här är en av mina favoritböcker, just därför att den är så fint skriven och passar perfekt för bokälskare. Det är några år sedan jag läste den, men jag minns att den gjorde stort intryck och påverkade mig.

    SvaraRadera
  2. Älskar hans böcker. Han har också skrivit fyra YA-böcker som är lite annorlunda men lika bra.

    SvaraRadera