söndag 31 juli 2016

Bokbloggsjerka 29 juli - 1 augusti


Höll nästan på att glömma av helgens bokbloggsjerka. Men bättre sent än aldrig. Denna helgen vill Annika att vi skall sätta ihop några top-listor. Eftersom jag också gillar listor av olika slag så var detta en kul uppgift. Här kommer några:

Top 10 favotitförfattare

Jan Guillou
Jan Mårtenson
Johan Theorin
Liza Marklund
Michael Connelly
Gillian Flynn
Elizabeth George
Peter May
Stefan Tegenfalk
Mo Yan

Top 5 kommande böcker som jag vill läsa

Granatkastaren av Mo Yan
Övergången av Michael Connelly
Mörkertid av Lars Pettersson
Entry Island av Peter May
Björnstad av Fredrik Backman

Top 10 Tv-serier

24
Sherlock
The Blacklist
Boardwalk Empire
Walking Dead
Elementary
Hawaii five-O
NCIS
NCIS: Los Angeles
CSI: Miami 

Top 5 Filmer / Miniserier

Hotel Rwanda
13 Hours - Secret soldiers of Benghazi
Bangkok Hilton
Law Abiding Citizen
Erin Brockovich


Rosensällskapet


Titel: Rosensällskapet
Författare: Marie Lu
Översättare: Katarina Falk
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Tryckt: 2016
Antal sidor: 319
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Tack till Modernista för boken!

Rosensällskapet är andra boken i trilogin Den unga eliten och den är skriven av Marie Lu. Till skillnad mot författarens första serie som var en dystopi, så är detta fantasy. Berättelsen handlar om ett gäng ungdomar som alla överlevt blodfebern som tidigare drabbade hårt. De har inte bara blivit kroppsligt märkta av sjukdomen utan har också fått märkliga krafter.

Huvudkaraktären heter Adelina Amouteru. Hon är en i gruppen av ungdomar med krafter - Den unga eliten. Dessa blir i första boken jagade av en organisation som vill utrota dem. Här i Rosensällskapet får vi fortsätta följa Adelina och hennes syster. De har i denna bok flytt från Kenettra undan Inkvisationsmakten som fortfarande vill se henne död. Hon är ute efter att hämnas dem som gjort henne illa.

Detta är en otroligt spännande och välskriven fantasy som håller ett högt tempo, där det händer saker hela tiden. Jag tycker att dennna är mycket mörkare än första boken, men detta är på inget sätt negativt, tvärtom! Gillar verkligen alla karaktärer, naturligtvis på olika sätt. Tycker att det är spännande att en del av dem har både gott och ont i sig och får kämpa mycket med sig själva. Tyckte att första boken var otroligt bra och tycker nästan att denna är ännu mer spännande. Så jag ser oerhört mycket fram emot att läsa sista boken i serien så småningom.

Handling: Adelina Amouteru har fått sitt hjärta djupt sargat av såväl familj som vänner. Något som fått henne att ge sig in på hämndens bittra väg.
   Hon är nu känd som Vita vargen, och hon och hennes syster flyr från Kenettra för att leta upp andra ur Den unga eliten, med förhoppningen att kunna bygga upp en egen armé av allierade. Hennes mål: att slå ner Inkvisationsmakterna, de soldater i vita uniformer som nästan lyckades döda henne.
   Men Adelina är ingen hjälte. Hennes krafter närs av rädsla och har börjat växa bortom hennes kontroll. Och hon litar inte på sina nyfunna Eliten-vänner.Teren Santoro, Inkvisationens ledare, vill se henne död. Och hennes tidigare vänner Raffaele och Dolksällskapet, vill nu sätta stopp för hennes hämndlystnad. Adelina kämpar för att försöka klamra sig fast vid det goda inom sig.
   Men hur ska en människa kunna vara god, när hela hennes existens är så beroende av mörka krafter?


Betyg: 4+ / 5

Läst i #summerread16


torsdag 28 juli 2016

Fråga till andra bokbloggare

Jag brukar få recex emellanåt och har fått så i några år. Jag har upptäckt att många av böckerna jag fått de senaste månaderna har en väldigt otrevlig lukt. Det tog ett tag innan jag insåg att det var från högen med recex som det luktade. Är det någon mer som varit med om detta?
 

onsdag 20 juli 2016

Veckans bokbloggsfråga - Vecka 29


Nu var det några veckor sedan jag svarade på bokbloggsfrågan hos Barnboksbloggen. Denna veckan lyder frågan så här:

Vilken tidsperiod läser du helst böcker ifrån? Vad föredrar du helst, böcker som utspelar sig i nutid, för hundra år sedan eller under en speciell historisk tid?

Jag gillar att läsa böcker som utspelar sig i nutid, speciellt om det är något som är väldigt bra. Men annars är jag otroligt förtjust i att läsa om historiska skeden från olika tidsepoker.

Från de senaste århundradena läser jag gärna intressant litteratur som utspelar sig under och omkring andra världskriget. Tiden från 1800-talets mitt och fram till 1920-talet då den stora utvandringen från Sverige till USA skedde är också otroligt intressant och där älskar jag naturligtvis Vilhelm Mobergs svit. Hur industrialiseringen började växa fram är naturligtvis också jättespännande att läsa om.

Tiden för Rosornas krig i England och Tudordynastins period i Engelsk historia lockar mycket. Likaså 1100- och 1200-talet och berättelser om tempelriddarna gillas. Vikingatiden är naturligtvis också en intressant period.

Ja det finns en hel del intressanta tidsperioder av vår historia som kan nämnas, och jag läser gärna om dem alla.


tisdag 19 juli 2016

Top Ten Tuesday, 19:e juli


Nu var det några veckor sedan jag deltog i Top Ten Tuesday som bloggen The Broke and the Bookish brukar arrangera. Uppgiften denna veckan lyder:

Ten books set outside the US

Jag väljer att inte ta med böcker som kommer från US, Sverige och UK, eftersom jag oftast läser böcker som utspelar sig i dessa länder.

1. En mörk strimma av ljus av Samar Yazbet   Syrien
2. En tesked jord och hav av Dina Nayeri   Iran
3. Konsten att höra hjärtslag av Jan-Philipp Sendker   Burma
4. En drottnings löfte av C.W. Gortner   Spanien
5. Ljuset vi inte ser av Anthony Doerr   Frankrike / Tyskland
6. Delhis vackraste händer av Mikael Bergstrand   Indien
7. Det röda fältet av Mo Yan   Kina
8. Lila hibiskus av Chimamande Ngozi Adichie   Nigeria
9. Misstag i Moskva av Simone de Beauvoir   Ryssland
10. Ung i ghettot av David Safier   Polen

Läs-a-lot sommar -16, dag 7 samt sammanfattning


Den senaste veckan så har jag deltagit i sommarens läs-a-lot som Nellons bokblogg hållit i. I går var dag 7, alltså sista dagen och det blev inte jättemycket läst. Läste i Rosensällskapet av Marie Lu och hann bara läsa 50 sidor. Men jag är nöjd ändå. Jag hade ju bestämt att inte pressa läsningen utan ta det i den takt jag orkade och det har jag gjort. Nedan kommer en sammanfattning av hur hela veckan sett ut.

Började läs-a-lot med att läsa ut de två böcker som jag höll på med och det var:

Elizabeth är försvunnen av Emma Healey, 100 sidor
Johanssons liv, arbetsglädje och återuppståndelse av Henrik Johansson, 32 sidor

 
Har läst ut:

När inget annat återstår av Mats Ahlstedt, 296 sidor
Misstag i Moskva av Simone de Beauvoir, 122 sidor

 
Har påbörjat:

Rosensällskapet av Marie Lu, 60 sidor 


Totalt antal lästa sidor är: 610


måndag 18 juli 2016

Misstag i Moskva


Titel: Misstag i Moskva
Författare: Simone de Beauvoir
Översättare: Helén Engvist
Bokförlag: Bucket List Books
Format: Inbunden
Tryckt: 2015
Antal sidor: 122
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Tack för boken Bucket List Books!

Har just läst en underbart fin liten kortroman som heter Misstag i Moskva. Den skrevs av den numera avlidna franska författarinnan Simone de Beauvoir mellan 1966-1967. Den gavs ut för första gången på 1990-talet och detta är första gången den ges ut i svensk översättning.

Denna berättelse handlar om det lite äldre gift par som reser till Moskva för att tillbringa en tid där med makens dotter från ett tidigare äktenskap. Under vistelsen uppstår en liten kris i förhållandet.

Boken växlar i korta stycken mellan de båda makarnas tankar om livet, det långa äktenskapet, om kärleken till varandra, om osäkerheten om kärleken fortfarande är lika stark som förr. Man får även ta del av de bådas tankar kring åldrandet och den egna kroppens förändringar. Bokens första sidor kändes aningen långsamma, men berättelsen växte och blev bättre och bättre för varje sida. Språket är helt fantastiskt fint, författaren beskriver karaktärerna och även de ryska miljöerna på ett otroligt fint sätt. Läsaren lär verkligen känna de båda makarnas tankar och känslor, speciellt Nicole, som jag känner oerhört mycket för. Hela berättelsen är så finstämd och rörande så på något ställe faller faktiskt en liten tår. Kan varmt rekommendera denna lilla pärla till alla och envar.

Baksidestext: Misstag i Moskva är berättelsen om ett gift par som beger sig till Moskva för att besöka makens dotter från ett tidigare äktenskap och där uppleva en kris i sin relation. Mot bakgrund av kalla kriget, med korta glimtar från sextiotalets Sovjet, utspelar sig en lågmäld historia mellan de två makarna. Det är första gången texten ges ut i svensk översättning.


Betyg: -5 / 5

Läst i #summerread16 # läsalotsommar16 och En världsomsegling på 366 dagar

Läs-a-lot sommar -16, dag 5 & 6


Nu är det dags att berätta vad jag läst dag 5 och 6 i läs-a-lot sommar -16, som Nellons bokblogg håller i. Under dessa dagarna hann jag läsa de sista 93 sidorna av När inget annat återstår av Mats Ahlstedt, jag läste hela Misstag i Moskva av Simone de Beauvoir på 122 sidor och jag påbörjade Rosensällskapet av Marie Lu och hann till sidan 10. Så här ser det ut totalt hittills:

Påbörjade böcker som avslutades under läs-a-lot: 2
Antal utlästa böcker: 2
Lästa sidor dag 1 & 2: 141
Lästa sidor dag 3 & 4: 194
Lästa sidor dag 5 & 6: 225
Antal lästa sidor totalt: 560

När inget annat återstår


Titel: När inget annat återstår
Författare: Mats Ahlstedt
Bokförlag: Bokfabriken
Format: Inbunden
Tryckt: 2016
Antal sidor: 296
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Tack till Bokfabriken för boken!

Med boken När inget annat återstår stiftar jag min första bekantskap med Mats Ahlstedt. När jag läste vad boken skulle handla om så lät det intressant. Spänningsromaner går ju alltid hem hos mig och detta är en psykologisk thriller.

Boken handlar om Ella Werner, som är en ny profilerare vid Göteborgspolisen. När hon börjar så kastas hon in i ett fall som rör sig inom medicin och forskningsvärlden. Här är det makthungriga personer, kriminella individer och människor med hemligheter som figurerar. Berättelsen utspelas både i Göteborg och på Brännö. 

Tycker att författaren beskriver miljöerna och karaktärerna på ett riktigt bra sätt. Språket och de korta kapitlen gör att boken är otroligt lättläst. Storyn är riktigt okej och det är spännande på sina ställen, men gastkramande, som det står på bokens baksida tycker jag inte att den var. Där blev jag aningen besviken. Men det var ändå riktigt underhållande läsning.

Baksidestext: Ella Werner är ny profilerare på Göteborgspolisen. Som första fall får hon ta sig an mordet på en ung man. Ledtrådarna leder henne till ett ensligt beläget hus på Brännö utanför Göteborg. Där bor den excentriske forskaren Egon Guthlin.
   Egon har utvecklat en banbrytande substans som kan rädda miljoner människor från Alzheimers. Testerna är ytterst lovande, men Egon plågas fortfarande av minnet efter ett misslyckat experiment från tidigare år. Resultatet den gången var skrämmande. När Egon till slut hittade orsaken är den långt värre än han någonsin kunna ana.
   Sent en kväll får Egons brorsdotter Sandra besök av en ung man som påstår sig vara hennes kusin. Han verkar rädd och vädjar till henne om att släppa in honom, men hon vågar inte öppna dörren.
   Sandra kan inte släppa tanken på att hennes farbror kan ha haft en för henne okänd son. För att få reda på hur det förhåller sig söker hon upp honom i hans hem. Men det förflutna kastar mörka skuggor över såväl henne som Egon. Vad är det mer för hemligheter som Egon bär på? Snart inser Sandra att även hennes liv är i fara.


Betyg: -4 / 5

Läst i #summerread16 och #läsalotsommar16

lördag 16 juli 2016

Läs-a-lot sommar -16, dag 3 & 4


Här kommer en liten uppdatering över min läsning i sommarens Läs-a-lot som Nellons bokblogg anordnar. Håller fortfarande på att läsa När inget annat återstår av Mats Ahlstedt. Dag tre läste jag 109 sidor och dag 4 läste jag 85 sidor

Påbörjade böcker som avslutades under läs-a-lot : 2
Antal utlästa böcker: 0
Lästa sidor dag 1 & 2: 141
Lästa sidor dag 3 & 4:  194
Antal lästa sidor totalt: 335

fredag 15 juli 2016

Bokbloggsjerka 15 - 18 juli


Ja nu är det helg igen och mitten av juli månad är nådd. Hos Annika är det som vanligt bokbloggsjerka och denna veckan lyder frågan så här:

Har du halvt om halvt längtat ihjäl dig efter en bok som till syvende och sist inte alls höll måttet? Vilken i så fall? Eller omvänt, finns det en bok som du var tveksam till men som senare visade sig överträffa alla dina förväntningar?

När jag hörde talas om att Galveston skulle komma blev jag väldigt intresserad. Detta är en deckare skriven av Nic Pizzolatto, författaren till tv-serien True Detective. När jag väl fick boken i min hand så blev jag oerhört besviken. Hela storyn kändes tråkig och jag fastnade inte alls för karaktärerna. Kände att huvudkaraktären var både fördomsfull och yttrade sig nedsättande om kvinnor. Nä det var inget för mig visade det sig.

Då har jag i stället det motsatta. Här har jag två böcker som överraskade mycket. Först har vi Expeditionen: min kärlekshistoria av Bea Uusma. Var ytterst tveksam om jag skulle läsa boken, eftersom jag inte hade minsta intresse i ämnet om Andreés expedition till nordpolen. Men döm om min förvåning då jag blev helt fast och verkligen tokälskade denna intressanta historia. När jag väl börjat läsa boken, släppte jag den inte innan den var utläst.

En annan bok som överraskade var Slutet på kedjan av Fredrik T. Olsson. Här kände jag inte till författaren och trodde väl att jag fått en sådan där vanlig thriller i händerna. Men det visade sig att det var en otroligt spännande, skrämmande och tankeväckande berättelse där handlingen stannade kvar i mina tankar långt efter att boken var utläst. Nu väntar jag med spänning på Olssons nästa bok Ett vakande öga, som kommer väldigt snart.



torsdag 14 juli 2016

Läs-a-lot sommar -16, dag 1 & 2


Nu har läs-a-lot sommar -16 varit igång ett par dagar. Det är NellyNellons bokblogg som håller i detta. Denna uppdatering gäller för dag 1 och 2. Jag har inte hunnit läsa så värst mycket dessa dagar och först ville jag läsa färdigt de böcker jag höll på med innan jag gav mig på de jag valt ut för veckan. Så detta är vad som blivit läst.

Läst färdigt:
Elizabeth är försvunnen av Emma Healey  100 sidor
Johanssons liv, arbetsglädje och återuppståndelse av Henrik Johansson  32 sidor

Påbörjat:
När inget annat återstår av Mats Ahlstedt  9 sidor

Antal böcker utlästa(inte hela, bara avslutade) : 2
Antal lästa sidor totalt: 141


onsdag 13 juli 2016

Johanssons liv, arbetsglädje och återuppståndelse


Titel: Johanssons liv, arbetsglädje och återuppståndelse
Författare: Henrik Johansson
Bokförlag: Rastlös Förlag
Format: Häftad
Tryckt: 2016
Antal sidor: 135
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Tack till Rastlös Förlag och Henrik Johansson för boken!

Johanssons liv, arbetsglädje och återuppståndelse är Henrik Johanssons andra bok. Har tidigare läst hans första bok Av kött och blod, vilken jag gillade mycket. Denna nya bok är en härligt hopkok av noveller och dikter. De flesta är otroligt korta berättelser som går på nolltid att läsa.

Som med de flesta samlingar av detta slag så finns det berättelser som är jättebra och sådana som ger en lite mindre. Så var det även med denna. Men jag gillar författarens sätt att skriva och gillar den lite absurda ton som berättelserna har. Detta genomsyrar hela boken. Berättelserna ger en känga år samhället och en speciell känga får arbetsförmedlingen och deras byråkrati. Människor måste jobba och jobba, som om inget annat finns i livet, man fastnar i arbetslivet ekorrhjul. Det mesta är riktigt vassa och klockrena skildringar och jag måste säga att jag tycker att det är väldigt underhållande.

Det finns två berättelser som jag tycker sticker ut extra mycket. Den ena är titelnovellen Johanssons liv, arbetsglädje och återuppståndelse. Den är indelade i tre akter och handlar om hur en bagare grävs upp ur sin grav för att arbeta av sina skulder. 

Här bjuder jag på några meningar ur denna berättelse:

"Jag låg i min kista, men två bankirer grävde upp mig. De sa att de hade höjt räntorna efter min död och att jag var skyldiga dem pengar. De sa att politikerna har förlängt pensionsåldern till fem år efter döden och Medlinginstitutet har sänkt lönerna till två meter under jorden"

Den andra novellen som blev en favorit var den sista i boken. Den heter Dödskampens skönhet. Den handlar om en ung uppkomling, tillika djurrättsaktivist som brinner för att kämpa mot den grymma valjakt som förekommer. Denne unga man dras in i kampen för att befria en politisk fånge, tillika djurrättsmartyr som sitter i fängelse i Asmarita. Här vädras medias metoder och även yttrandefriheten.

Baksidestext: En mjölbagge vaknar upp och är förvandlad till bagare. En kock grävs upp ur sin grav för att arbeta av sina skulder. En förtvivlad djurrättsaktivist tappar tron på sitt eget engagemang. Människor kämpar på jobbet, ger upp, sugs ut, svettas, vinner och skrattar.
   Döden möter vi genom Lilja som hoppade från bron eller dog i kriget. Vi ser den i barnen som difterin tog och i det lilla som finns kvar inom den arbetslöse.
   Skrattet hittar vi i bagarnas dans och i naiva besök på Arbetsförmedlingen.
  Johanssons blick söker, fokuserar på olika saker, men skärpan finns där hela tiden. Han sträcker ut sitt berättande: från 1800-talets statare till en framtida författarskola.


Betyg: 4 / 5

Läst i #summerread16 och #läsalotsommar16

Elizabeth är försvunnen


Titel: Elizabeth är försvunnen
Författare: Emma Healey
Översättare: Lena Torndahl
Bokförlag: Forum
Format: E-bok
Utgiven: 2015
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Tack Bokförlaget Forum för boken!

Just nu har jag börjat läsa en del böcker som jag fått från olika förlag som E-böcker. Har varit otroligt dålig på att läsa detta format, men det går bättre och bättre. Nu hade turen kommit till Elizabeth är försvunnen av Emma Healey. Detta är en slags deckarhistoria, men den ligger i mitt tycke så långt från vanlig deckare som man kan komma. Jag vet egentligen inte inom vilken genre man skall placera boken, men i vilket fall som helst så är den helt fantastisk.

Boken handlar om den drygt 80-åriga Maud. Hon är inte bara gammal utan också dement, fast det förstår hon inte själv. Hon tror att hennes väninna Elizabeth är försvunnen och envisas att dra upp detta med alla. Hon skriver minnesanteckningar och letar på egen hand, trots att hon inte bör gå ut. Detta sökande blandas med minnen från hennes barndom, och då speciellt minnen kring när hennes storasyster spårlöst försvann.

Detta är som sagt en annorlunda deckarberättelse. Den är så fin, men samtidigt så sorglig eftersom det handlar om att bli gammal och att inte längre minnas och ha kontroll över vad man gör. Berättelsen ger inte bara en bild av det röriga tillstånd som den dementa själv befinner sig i, utan den beskriver  även på ett fint sätt hur de anhöriga drabbas. Älskar hur berättelsen är uppbyggd och jag älskar verkligen författarinnans språk. Man blir verkligen rörd till tårar emellanåt. Rekommenderar denna varmt till alla och envar. LÄS!!

Beskrivning från Adlibris: "Elizabeth är försvunnen" står det på en lapp med 80-åriga Mauds egen handstil. Men hon kan för allt i världen inte komma ihåg vad hennes anteckning betyder. För på senare tid har Maud blivit glömsk. Hon köper burk efter burk med konserverade persikor fastän hon redan har kylskåpet fullt av dem., hon glömmer att dricka teet hon har kokat, och hon fyller huset och sina fickor med kommihåglappar. Ibland känner hon inte ens igen sin dotter Helen.

Men trots sin förvirring är Maud helt säker på att någonting har hänt med väninnan, och hon är fast besluten att ta reda på vad. Kan jakten på Elizabeth hjälpa henne att finna sanningen bakom det mysterium som har förföljt henne hela livet: försvinnandet av Mauds storasyster, Sukey, strax efter andra världskrigets slut?


Betyg: 5 / 5

Läst i spänningsutmaning 2016, #summerread16 och #läsalotsommar16

måndag 11 juli 2016

#summerread16 uppdatering 1


Ja då har sommarläsningen som Mias bokhörna håller i varit igång ett litet tag. Tänkte presentera hur mycket jag läst än så länge.

Jag har läst klart:

[buzz] av Anders De la Motte
Kopparhandsken av Holly Black & Cassandra Clare
Athena av Marta Söderberg

Håller på att läsa:

Elizabeth är försvunnen av Emma Healey
Johanssons liv, arbetsglädje och återuppståndelse av Henrik Johansson

Jag tog ju inte i så hårt utan trodde att jag skulle läsa 12 böcker och det målet kan jag säkert uppnå, för som det ser ut med läsningen nu så kommer nog hälften vara läst när en månad återstår.

fredag 8 juli 2016

TBR Läs-a-lot sommar -16


NellyNellons bokblogg skall arrangera en Läs-a-lot mellan den 12 - 18 juli, och det börjar nu närma sig. Tänkte här presentera vilka böcker jag skall försöka hinna med under dessa dagar. Kommer säkert som vanligt inte hinna med alla...men hoppas kan man ju alltid :)


Misstag i Moskva av Simone de Beauvoir
Rosensällskapet av Marie Lu
När inget annat återstår av Mats Ahlstedt

Mina mål:
  •  Stressa inte igenom böckerna bara för att läsa så mycket som möjligt
  • Uppdatera minst tre gånger under veckan
  • Försök om det går att läsa ut dessa tre böcker

Bokbloggsjerka 8 - 11 juli


Ja då är det helg igen och hos Annika är det som vanligt bokbloggsjerka. Frågan denna veckan lyder:

Vad läser du just nu och vilken bok har du tänkt ta till efter den är utläst?

Just nu håller jag på att läsa Elizabeth är försvunnen av Emma Healey, vilket är en berättelse om en gammal dam som inte riktigt minns allt. Håller även på med novellsamlingen Johanssons liv, arbetsglädje och återuppståndelse av Henrik Johansson. När jag läst färdigt dessa så tänker jag börja på thrillern När inget annat återstår av Mats Ahlstedt.


Som bonusfråga så vill Annika ha tips på podcaster eller annat trevligt att lyssna på när hon är ute i skogen och spatserar.

På denna fråga har jag faktiskt inga svar. Har inte själv hittat något som jag fastnat för.


måndag 4 juli 2016

Spänningsutmaning juli 2016


Juli är här sedan några dagar och det är dags att avslöja vilken bok jag skall läsa i Mias spänningsutmaning. Denna månad blir det en deckare som tydligen skall vara väldigt annorlunda. Det är Elizabeth är försvunnen av Emma Healey.


Athena


Titel: Athena
Författare: Marta Söderberg
Bokförlag: Gilla Böcker
Format: E-bok
Utgiven: 2015
Finns att köpa i olika format hos: Adlibris | Bokus | CDON
Tack till Gilla Böcker för denna bok!

Athena av Marta Söderberg fick jag i e-boksformat från Gilla Böcker för ett bra tag sedan. Först nu har den blivit läst.

Athena är en bok för Unga Vuxna och det är en framtidsbok. Den handlar om Maya och Benjamin som lever i staden Luxton i Östra provinsen. Staden är uppdelad i zoner. De är så kallade nummerlösa ungdomar. En dag blir de båda kidnappade och förda till Athena, vilket är en hård agentorganisation. Där blir de satta i väldigt tuff träning.

Tycker att detta var en spännande berättelse. Man kan kanske likna den lite med Hunger Games eller Divergent serierna, men den hade ändå en egen ton. Förutom spänningen så har författaren lyckats bra med karaktärerna. Där finns karaktärer som man sympatiserar med, men även dem som man rent av ogillar. Tycker även att hon skildrat det mörka kriminaliserade samhället som uppstått efter att världsekonomin kollapsat och sjukdomar och naturkatastrofer rått. Kände att detta är en berättelse som fungerar både för en lite yngre publik likväl som för oss som är äldre. Kan absolut rekommenderas.

Beskrivning från Adlibris: Maya lever i zonernas gränder, ständigt på sin vakt. Benjamin har ingen och inget, och längtar bort från sitt kriminella liv. Makten kallar dem nummerlösa. En natt kidnappas Maya och Benjamin, och vaknar upp på Athena, en hemlig agentorganisation. Tillsammans med andra nummerlösa ungdomar ska de genomgå ett rekrytprogram.

De lever i en tid när allt har fallit sönder. Ingen saknar dem. Maya och Benjamin tvingas vänja sig vid Athenas hårda värld. Men hur långt är de beredda att gå för att klara prövningarna? Hur mycket är de villiga att offra för att kanske få en ny chans?



Betyg: 4 / 5

Läst i #summerread16 och En världsomsegling på 366 dagar

lördag 2 juli 2016

Bokbloggsjerka 1 - 4 juli


Det har varit fullt upp sedan i torsdags eftersom mina barnbarn varit här. Passar därför på att pressa in bokbloggsjerkan så här på lördag eftermiddag för i morgon blir det Ullared och shopping! Detta  undrar Annika denna helgen :

Hon undrar vilken relation vi har till Arthur Conan Doyle och hans skapelser.  Har du läst böckerna? Har du någon favorit? Har du sett tv-serien/tv-serierna? Kort sagt, skriv om vad du vill så länge det har med Holmes och/eller Doyle att göra.

Om jag har läst någon bok av Doyle är jag lite osäker på. Jag har för mig att jag läste En studie i rött, när jag var ung, men är inte helt säker. Har också för mig att jag såg någon film om Sherlock Holmes i min ungdom, men kommer inte ihåg vilken det var. 

På senare år har jag däremot fastnat för Sherlock Holmes på filmduken. Har först och främst sett Sherlock Holmes och Sherlock Holmes 2 - A game of shadows med Robert Downey Jr. som Sherlock och Jude Law som Dr John Watson. Gillar dessa filmer riktigt bra och gillar skådespelarna.
   Sen har jag så klart sett BBC-producerade serien Sherlock med Benedict Cumberbatch och Martin Freeman i huvudrollerna. Cumberbatch är helt suverän i rollen som Sherlock.
   Så har vi serien Elementary vilken vi var oerhört osäker på om vi skulle se. En kvinnlig Watson, kunde det vara bra, frågade vi oss. Men döm om vår förvåning då vi verkligen kom att gilla även denna. Här spelas Sherlock Holmes av Jonny Lee Miller och Watson spelas av Lucy Liu. Även Miller spelar rollen Sherlock Holmes helt galet bra.

Det jag läst i bokväg om Arthur Conan Doyle och hans karaktär Sherlock Holmes är Mattias Boström intressanta bok Från Holmes till Sherlock som berättar om Doyles liv och författarskap och hur karaktären Sherlock Holmes kom till och växte fram.

Har absolut planer på att inhandla och läsa Doyles berättelser, för jag har verkligen fått mersmak.

Ja det är väl vad jag kan komma på i detta ämne.

Skall bli intressant att läsa alla andras svar!

 

Månadssammanfattning juni 2016

Ja då är vi inne i en ny månad och det är dags att sammanfatta vad jag läst och sett under juni. Tycker att månaden var relativt hyfsad. De böcker jag läst och filmer och tv-serier jag sett har varit riktigt bra. Så här såg det ut.

Böcker jag läst:

38. Sofie Trinh Johansson - Vingar av glas   3+ / 5 
39. Audrey Magee - Löftet   4+ / 5 
40. James Dashner - Maze Runner: I solstormens spår   3+ / 5 
41. Katherine Webb - En sång från havet   5 / 5 
42. Anders De la Motte - [buzz]   4 / 5 
43. Holly Black & Cassandra Clare - Kopparhandsken   4 / 5 

Antal lästa böcker: 6
Antal lästa sidor: 2312

Filmer jag sett:

 

Beck 33 - Vägs ände
Beck 34 - Sista dagen
The 5th wave(månadens besvikelse)
Alvin och gänget - Gasen i botten
Deadpool(månadens mest actionfyllda och galna)

Tv-serier under månaden: 


M*A*S*H säsong 5, 6 
M*A*S*H säsong 7(nästan avslutad)