onsdag 30 november 2016

En officer och spion


Titel: En officer och spion
Författare: Robert Harris
Översättare: Svante Skoglund
Bokförlag: Bookmark
Format: Inbunden
Tryckt: 2016
Antal sidor: 494 
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON
Tack Bookmark Förlag för boken!

En officer och spion av Robert Harris är en roman som bygger på en verklig händelse som inträffade i Frankrike mellan åren 1894 - 1906. Det är den så kallade Dreyfusaffären. Detta handlar om hur Alfred Dreyfus, en kapten i franska armén, mot sitt nekande blir dömd för att ha sålt militära hemligheten till tyskarna.

Denna händelse har kommit att bli en av de mest omtalade och största politiska rättsskandalerna genom tiderna. Alla uppgifter som kom fram angående domen mot Dreyfus tystades ner och mörklades och de som kämpade för Dreyfus sak, då speciellt Picquart, svärtades ner.

Jag tycker att Harris lyckats göra om denna drygt 100 år gamla rättsskandal till en oerhört fängslande och spännande roman. Jag hade läst om Dreyfusaffären tidigare, så jag visste i grunden vad det hela handlade om. Måste verkligen säga att denna roman gav en större förståelse för hur illa det egentligen var. Boken var välskriven och allt kändes väldigt trovärdigt. Sedan att man inte riktigt vet vad är påhittat i storyn är en annan sak. 

Det var oerhört många karaktärer i denna berättelse, men det blev aldrig så att man blandade ihop dem. Det enda svåra var att uttala deras namn 😄.

Hela den här historian är tankeväckande och upprörande. Jag funderade över hur vissa personer kunde stå ut med sig själva efter att ha serverat lögner som ledde till mänskligt lidande. Samtidigt så beundrade jag dem som vågade stå upp mot överheten, trots att det skadade dem själva. Kan inte säga annat än att detta var en otroligt läsvärd bok och för dem som gillar historiska romaner så är detta säkert en perfekt bok.

Baksidestext: Paris 1895. Alfred Dreyfus, en ung judisk arméofficer, har mot sitt nekande dömts för landsförräderi. Under en officiell ceremoni vanäras och skymfas han inför en stor folkmassa. Bland vittnena till förödmjukelsen återfinns den franska arméns framtidslöfte Georges Picquart.

Inte långt efter att Dreyfus deporterats till sitt ödsligt belägna fängelse på Djävulsön, upptäcker Picquart information som pekar på att ett justitiemord begåtts. Medan Picquart kämpar för att avslöja sanningen tvingas han omvärdera synen på sitt hemland, sina officerskamrater - och sig själv.


Betyg: 4+ / 5

Läst i En världsomsegling på 366 dagar

söndag 27 november 2016

En smakebit på söndag - En officer och spion


Söndag och Första Advent. Julen börjar närma sig med stormsteg. Hos den norska bloggen Flukten fra virkeligheten är det åter dags att dela med sig av en smakbit ur boken man för närvarande läser. För mig är det En officer och spion av Robert Harris. Det är en roman som bygger på en verklig händelse som inträffade 1895. Då blir den judiske arméofficeren Alfred Dreyfus dömd för landsförräderi trots att han hävdar att han är oskyldig. Smakbiten kommer från sidan 193 och lyder:

"Jag sover inte mycket den natten. Jag svettas och vrider och vänder mig i den smala sängen, tills sängkläderna känns knöliga som småsten. Jag har ställt upp fönstren för att få in lite luft, men i stället störs jag av bullret från trafiken. Ofrivilligt vaken räknar jag slagen från kyrkklockorna varje heltimme mellan midnatt och klockan sex. När jag väl somnat väcks jag efter en halvtimme av signalerna från dagens första spårvagnar. Jag klär mig och går ut"

 

lördag 26 november 2016

Bästautmaningen - Förintelsen


I veckans bästautmaning hos Lyrans Noblesser handlar det om förintelsen. Liksom Lyran så läste även jag böcker om andra världskriget redan som ung. Det finns många fantastiska, gripande böcker från denna tid, men en bok som jag läste just som ung fastnade i mitt minne under lång tid efteråt, en bok som jag också läst om några gånger för jag tyckte att den var så hemsk och så gripande, det är boken Treblinka skriven av Jean-Francois Steiner.



torsdag 24 november 2016

Hett i hyllan #67


Nu när det åter är torsdag då är det som vanligt dags att delta i Hett i hyllan som Bokföring enligt Monika håller i. Här skall vi leta upp de där böckerna som stått i bokhyllan och samlat damm ett bra tag. De får här komma fram i ljuset och visa upp sig. Denna veckan blir det en bok som stått i hyllan i snart två år. Det är Stalins hämnd som är skriven av Niclas Sennerteg. Det är en bok som handlar om hur Röda armén återerövrar mark från Tyskarna och det utspelar sig under åren 1944-1945. Den här boken verkar jätteintressant och nu när jag hittat den i hyllan igen så vill jag läsa den snart.

 

onsdag 23 november 2016

Begravd jätte


Titel: Begravd jätte
Författare: Kazuo Ishiguro
Översättare: Rose-Marie Nielsen
Bokförlag: Wahlström & Widstrand
Format: E-bok
Utgiven: 2016
Antal sidor: 335
Finna att köpa i olika format hos: Adlibris | Bokus | CDON
Tack till Wahlström & Widstrand för boken!

Fick hem Begravd jätte av Kazuo Ishiguro i e-boksformat för ett tag sedan och har sedan dess varit oerhört nyfiken på vad detta var för berättelse. Nu är den till sist läst.

Boken utspelar sig på 500-talet och skådeplatsen är England. Landet är insvept i något som de kallar "dimman", vilken påverkar människors minne. Trodde nog först att det skulle vara en vanlig historisk roman, men det var faktiskt mer som en saga där mytiska varelser som troll, drakar, monster och demoner figurerade. Detta var tiden efter Kung Arthur och trollkarlen Merlin, vilka också nämns i berättelsen. 

Språket är otroligt fint på sitt speciella sätt och författaren får oss verkligen att känna med karaktärerna. Kärleken och samhörigheten mellan det gamla paret Axl och Beatrice är så otroligt vacker. Författaren beskriver miljöerna så man känner kylan och dimman ända in i märgen. Ja det här är absolut en läsvärd historia.

Måste säga att jag har svårt att sätta betyg på boken. Tror att betyget jag sätter idag säkert kommer att uppgraderas när jag fått smälta boken ett tag. Kan i alla fall varmt rekommendera boken till alla och envar.

Handling: Det är 500-tal. Romarna försvann för längesedan, och det land som en gång ska komma att bli England sveps sakta men säkert in i ett slags kollektiv minnesförlust som kallas ”dimman”. I landskapet rör sig människor på obestämd flykt; föräldrar söker sina barn, barn söker sina föräldrar. Men det är också en värld, som Ishiguro skildrar den, befolkad av monster och demoner. Och mitt i allt detta befinner sig Axl och Beatrice, ett åldrat par som ger sig ut på en lång och farofylld resa för att hitta sin son, sedan många år försvunnen.


Betyg: 4+ / 5


tisdag 22 november 2016

Tematrio - Farkoster


Ny vecka och nytt tema hos Lyrans Noblesser i hennes tematrio. Denna veckan skall vi:

Berätta om tre texter som innehåller olika farkoster människan kan transportera sig med.

1. Mord ombord är en Homan-deckare av Jan Mårtenson. I denna berättelse åker antikvitetshandlare Johan Kristian Homan med lyxfartyget Queen Elisabeth 2 och naturligtvis händer det spännande ting.

2. Mordet på Orientexpressen är en Herule Poirot-deckare av Agatha Christie. Här löses de mordgåta på ett tåg.

3. I lagens limo av Michael Connelly handlar om försvarsadvokat Mickey Heller. Han bedriver sin verksamhet från baksätet på en Lincoln limousin.


söndag 20 november 2016

En smakebit på søndag - Hamlet


Så här på söndag kväll så kommer sent om sider min smakbit. Det är som vanligt hos den norska bloggen Flukten fra  virkeligheten som vi delar dessa smakbitar. Boken jag läser för närvarande är en e-bok, men eftersom plattan var urladdad tidigare idag, så blev det att läsa en bit ur Hamlet från den fina boken Shakespeare 6 pjäser, vilken Ordfront förlag gav ut tidigare i år. Smakbiten låter så här:

"KUNGEN: Så res,Leartes! Nyttja väl din tid
och dina gåvor. Gör som du behagar.
Men nu, min kära frände och min son...

HAMLET: Din son? Nej styvson, och mer styv än son!
KUNGEN: Säg varför går du liksom tyngd av moln?
HAMLET: Tvärtom - Här får jag alltför mycket sol.
DROTTNINGEN: Lägg av dig nattens färg, min käre Hamlet,
och se med vänlig blick på Danmarks kung!

Sök inte ständigt med beslöjad blick
din gode far i mullen.
Du vet: allt levande ska dö en dag.
Det är naturens gång, en allmän lag.
HAMLET: Ja, det är allas lott. "


lördag 19 november 2016

Bästautmaningen - Svensk klassiker


Eftersom jag kom hem sent igår efter shoppingtur till Gekås, Ullared och dagen idag varit fullspäckad så kommer mitt bidrag till bästautmaningen först nu. Det är Lyrans Noblesser som håller i denna utmaning. Denna veckan skall vi:

Berätta om den bästa klassiska romanen skriven av en nu död, svensk man. Boken får gärna ha manstema, men det är inget krav.

Då väljer jag faktiskt att lyfta fram Mina drömmars stad och även resten av Stads-serien av Per Anders Fogelström. En helt fantastisk bok och serie som skildrar en släkt under ca 100 år och ett Stockholm som genomgår en enorm förvandling. Älskar verkligen dessa böcker.


onsdag 16 november 2016

Entry Island


Titel: Entry Island
Författare: Peter May
Översättare: Charlotte Hjukström
Bokförlag: Modernista
Format: Inbunden
Tryckt: 2016
Antal sidor: 414
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON 
Vill tacka Modernista för boken!

Entry Island är en bok av en av mina nya favoritförfattare, Peter May. Jag tror att detta är en fristående bok och inte en del av en serie, men jag är inte säker. Fastnade ju för denna författare när jag läste hans Lewis-trilogi. Så klart så hade jag ganska höga förväntningar på denna, och jag tycker inte att jag blev besviken.

Denna historia handlar om kriminalpolisen Sime Mackenzie, som blir skickad med ett team till ösamhället Entry Island efter att ett mord på en affärsman begåtts. Mycket pekar på att det är mannens fru som begått brottet. När Mackenzie träffar frun Kirsty får han en underlig känsla av att ha mött henne förut.

Detta är ju först och främst en mordhistoria, men samtidigt berättas en sidohistoria som tar oss tillbaka i tiden till en förfäder till Mackenzie som kommer från en ö utanför Skottlands kust.

Som i Peter Mays tidigare böcker så älskar jag språket. Det är inget rafflande tempo, utan sakta men säkert byggs historien upp. Även i denna bok är miljöbeskrivningarna fantastiska. Den historiska aspekten ger berättelsen ett djup och gör den otroligt intressant. Måhända så är inte mordutredningen riktigt så stark som man hade önskat, men det är så mycket annat som är bra så det uppväger. Sen överraskade boken på slutet. Kan varmt rekommendera denna till alla som gillar Mays tidigare böcker och även till alla övriga.

Handling: När det isolerade ösamhället Entry Island skakas av ett mord, det första i mannaminne, beger sig kriminalpolisen Sime Mackenzie till ön som del av ett utredningsteam från Montréal. Affärsmannen James Cowell, en av öns drygt hundra invånare, har knivhuggits till döds i sitt hem, och det mesta talar för att det är hans hustru, Kirsty, som hållit i vapnet.
   Utredningen ser först ut att bli en formalitet, men när Sime träffar Kirsty överväldigas han av en märklig känsla. Trots att han vet att de inte kan ha träffats förut känner han igen henne. Det är något hos den mordmisstänkta kvinnan som rör upp djupt begravda minnen inom honom. I takt med att utredningen fortskrider börjar Sime hemsökas av drömmar om ett avlägset förflutet på en skotsk ö, femhundra mil bort - historier som hör till en fjärran värld men ändå tycks sträcka sig in i nuet, mot Entry Island och de mysterier som ön ruvar på.

Betyg: -5 / 5

Läst i En världsomsegling på 366 dagar!

tisdag 15 november 2016

Top Ten Tuesday


Denna veckan är det freebie när det gäller film hos The Broke and the Bookish, och då väljer jag:

Top Ten best films this year

1. The Martian
2. Spionernas bro
3. Warcraft: The beginning
4. 13 Hours
5. In the Heart of the sea
6. Spectre
7. Jack Ryan: Shadow Recruit
8. London has fallen
9. The man from U.N.C.L.E.
10. Deadpool

 
 
 

Tematrio - Titelkänslor


Denna veckan skall vi hitta böcker med känslor att dela med oss av hos Lyrans Noblesser. Hon skriver så här:

Berätta om tre romaner som har känsloord med i titeln!

1. Vredens tid av Stefan Tegenfalk. Detta är första delen i en spänningsserie om kriminalkommissarie Walter Gröhn och hans praktikant Jonna de Brugge.

2. Saknaden efter Josef av Elizabeth George. Detta är en av böckerna i författarens deckarserie om kriminalispektör Thomas Lynley och hans assistent Barbara Havers.

3. Smärta av Kjell Eriksson. Detta är del två i den om kommissarie Santos. Dessa böcker utspelar sig i Brasilien.


söndag 13 november 2016

En smakebit på søndag - Entry Island


Nu flyger verkligen veckorna iväg och det är åter söndag. Hos den norska bloggen Flukten fra virkeligheten skall vi som vanligt dela med oss av en smakbit ur boken vi för närvarande läser. Jag har nyss börjat läsa Entry Island, vilken är första boken ur en ny trilogi av Peter May. Denna serie kommer att utspela sig på en ö utanför Kanadas kust. Smakbiten kommer från sidan 106 och lyder:

"Överfarten från Cap aux Maules tog mer än en timme i båten som Crozes hade rekvirerat. Den stank av fisk och gav inget större skydd mot elementen."



lördag 12 november 2016

Bästautmaningen - Kvinnor i USA


Med tanke på det amerikanska presidentvalet, och att det inte blev en kvinnlig president så tycker Lyrans Noblesser att veckans tema skall handla om kvinnor. Berätta om den bästa romanen skriven av en nu levande amerikansk kvinna. Boken får gärna ha ett kvinnotema , men det är inget krav.

När jag såg ämnet idag så insåg jag att jag läser en hel del manliga amerikanska författare men väldigt få kvinnliga. Detta gjorde att jag knappt kom på något först. Men eftersom jag gillar spänningsromaner så väljer jag faktiskt att lyfta Gillian Flynn. Hennes bok Gone girl är så otroligt spännande och välskriven. Här är ju också huvudkaraktären kvinna, vilket passar bra med tanke på temat. Men jag gillar även Flynns andra två romaner Mörka platser och Vassa föremål väldigt mycket.


torsdag 10 november 2016

Hett i hyllan #65


Ja då var det åter torsdag(hur nu det gått till). Som vanligt så är det Hett i hyllan hos bloggen Bokföring enligt Monika. Detta innebär att vi tex. skall leta upp böcker som har stått i evigheter och samlat damm i bokhyllan och låta dem komma ut och visa upp sig.

Boken som jag väljer denna veckan har stått hur länge som helst i bokhyllan. Den heter 79 Park Avenue och den är skriven av Harold Robbins. Det är en bok som gavs ut 1987. Jag köpte den på en loppis för många år sedan och sedan har den blivit stående i hyllan. Tror faktiskt att det finns en tv-serie som bygger på denna bok om jag inte har fel. Har faktiskt jättedålig koll vad boken handlar om så det får jag kika närmare på.



Vindens skugga


Titel: Vindens skugga
Författare: Carlos Ruiz Zafón
Översättare: Yvonne Blank
Bokförlag: Norstedts
Format: Pocket
Tryckt: 2006
Antal sidor: 478
Finns att köpa på: Adlibris | Bokus | CDON

Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón har stått länge i min bokhylla vid det här laget. Jag har så många gånger hört att den skulle vara bra, men det tog ända tills nu innan den blev läst.

Detta är första boken i serien om De bortglömda böckernas gravkammare och huvudkaraktären är Daniel Sempere. Här i första boken får han tillsammans med sin far för första gången besöka De bortglömda böckernas gravkammare. Detta är ett gammalt hemligt bibliotek där massor av gamla okända böcker finns. Daniel hittar här en bok med namn Vindens skugga och den är skriven av en okänd författare vid namn Julián Carax.

Daniels pappa har ett Antikvariat och tillsammans med honom och en uteliggare som de anställer börjar jakten på information om denna okända författare och hans böcker. Denna jakt tar oss runt bland Barcelonas vindlande gatunät, vi får träffa många intressanta karaktärer, vissa sympatiska, andra inte.

I en bok som denna där det handlar om böcker så finns hänvisningar till massor med gamla böcker, många som man känner igen och vissa har man till och med läst. Det förekommer även många tänkvärda och fina bokcitat. Detta är verkligen en fröjd för en läsare. Språket är dessutom jättefint och berättelsen är intressant, spännande, fantasifull och där förekommer kärlek och en del övernaturliga ting. En perfekt blandning skulle jag vilja säga. Min enda negativa synpunkt var att vissa korta partier var aningen för pratiga i min smak. Men en näst intill perfekt bok i övrigt.

Baksidestext: Daniel är tio år när han finner romanen Vindens skugga i Det bortglömda böckernas gravkammare i Barcelonas gamla stad. Han blir fullkomligt besatt av boken och dess mystiske författare, den bortglömde Julián Caraax. Sökande efter svaren på gåtorna som omger boken kommer att prägla Daniels liv för all framtid. Varför har någon ansträngt sig så för att sopa igen alla spår efter Julián Carax? Varför bevakar den sadistiske kommissarien Fumero varje steg Daniel tar? Varför börjar Daniels liv allt mer påminna om Julián Carax? Läsaren får ta dela av en totalt uppslukande berättelse lika gäckande gåtfull, romantisk, mystisk och lockande som det labyrintiska gatunäötet i Barcelonas gamla stad.


Betyg: -5 / 5

Läst i: En världsomsegling på 366 dagar, Boktolvan och Hyllvärmarutmaning 2016


tisdag 8 november 2016

Top Ten Tuesday - Senaste på TBR-listan


Deltar som vanligt i Top Ten Tuesday som bloggen The Broke and the Bookish brukar arrangera varje tisdag. Ämnet denna veckan är:

Ten Books I've Added To My To-Be-Read List Lately

1. En väktares bekännelser av Elin Säfström
2. Flickan med gåvorna av M. R Carey
3. Mannen som lekte med dockor av Magnus Jonsson
4. På andra sidan väggen av Shari Lapena
5. Tennison av Lynda La Plante
6. Yxmannen av Ray Celestin
7. Mörkertid av Lars Pettersson
8. Övergången av Michael Connelly
9. Warriors: Ut i det vilda av Erin Hunter
10 Warriors: Eld och Is av Erin Hunter


Tematrio - Autofiction och annat som kanske är sant


Lyrans Noblesser har som vanligt Tematrio denna veckan. Nu skall vi:

Berätta om tre böcker som på något sätt bygger på verkligheten!

1. Ondskan av Jan Guillou är en bok om misshandel och mobbing. Den skall till stora delar skildra författarens egna upplevelser med en grym far och när han gick på en internatskola där mobbing förekom.

2. Glaskupan av Sylvia Plath är en berättelse om den unga Esther Greenwoods tilltagande psykiska problem. Denna bok sägs vara delvis självbiografisk.

3. Soldat med brutet gevär av Vilhelm Moberg. Boken handlar om soldatsonen Valter Sträng från barndomen, som glasbruksarbetare och till lantsortsjournalist. Sträng är författarens alter ego och i denna bok berättar Moberg sin uppväxthistoria.



måndag 7 november 2016

Läsplanering vecka 45


Ny vecka och dags att fundera över vad jag skall läsa. Först skall jag naturligtvis läsa färdigt Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón. Har hunnit nästan 150 sidor in i den och gillar den jättemycket. Men en bok om böcker kan ju aldrig vara fel. När jag läst färdigt den så tar jag tag i Entry Island av Peter May, vilken är första boken från hans nya serie som utspelar sig på en ö utanför Kanadas kust. Skall även försöka hinna börja på en e-bok och det blir Begravd jätte av Kazuo Ishiguro. Håller ju även på att läsa Shakespeare: 6 pjäser och där skall jag nu börja läsa Hamlet.

Ja om allt detta blir läst får väl tiden utvisa, skall i alla fall göra ett försök.

Vad skall ni läsa i veckan?

 


söndag 6 november 2016

10 tegelstenar i mina olästhyllor

Jag har sett en del bloggare och youtubers som presenterar sina tjockaste böcker som står i olästhyllan. Tyckte att det lät kul så här kommer mina.

Kungarnas krig av George RR Martin   753 sidor
Svärdet makt av George RR Martin   961 sidor
Kråkornas fest av George RR Martin   734 sidor
Drakarnas dans av George RR Martin   1119 sidor
Shantaram av Gregory David Roberts   941 sidor
Bergets skugga av Gregory David Roberts   878 sidor
Fågeln som vrider upp världen av Haruki Murakami   740 sidor
Liftarens guide till galaxen(alla delar) av Douglas Adams   879 sidor
Rött hot av Tom Clancy   758 sidor
22/11 1963 av Stephen King   794 sidor