torsdag 25 maj 2017

Shakespeare 6 pjäser


Bokens titel: Shakespeare 6 pjäser
Bokförlag: Ordfront
Format: Inbunden
Utgiven: 2016
Antal sidor: 678
Finns att köpa hos: Adlibris | Bokus | CDON

Nu har jag äntligen läst igenom hela boken Shakespeare 6 pjäser. Boken innehåller de 6 pjäserna:

Romeo och Juliet
En midsommarnattsdröm
Hamlet
Othello
Kung Lear 
Macbeth

Förordet i boken är skrivet av Sven Wolter och efterord av Anna Takanen.

Hade de två sista pjäserna att läsa och det gjorde jag denna månad. Jag har tyckt att det varit svårt att läsa i detta format, vilket är orsaken till att boken tagit så lång tid. Men nu är det i alla fall läst och det var en spännande erfarenhet.

Kung Lear

Kungen vill dela sitt rike mellan sina tre döttrar och största delen skulle gå till den som kunde beskriva sin kärlek till honom bäst. De två döttrerna Ganeril och Regan spetsade sina tal väl med massa lögner, men kungens favorit Cordelia ville inte ljuga så hon sa inget alls. Detta gjorde kungen arg så han försköt Cordelia och gav hennes del till de båda andra döttrarna. Kent tycker att Lear gör fel och detta medför att även han blir ivägskickad.

I Glouchesters borg försöker den oäkte sonen Edmund bli av med Glochesters son Edgar för att ta hans position.

Ja efter detta så är det många turer med lögner, svek, galenskap mm. och det hela slutar med att massa människor dör, inklusive Lear.


Macbeth

Ganska tidigt i berättelsen träffar Macbeth tre häxor som spår att han skall bli kung av Skottland. Men detta innebär att de som hotar hans ställning, bla. Kung Duncan måste bort. Macbeth smider planer tillsammans med Lady Macbeth för att åstadkomma detta.   

Detta är en blodig och intensiv berättelse som leder till både galenskap och spökerier. Jag tror nog att detta är den av Shakespeare-pjäserna som jag gillar allra bäst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar