onsdag 4 november 2020

Cilkas resa


Titel: Cilkas resa
Författare: Heather Morris
Översättare: Ylva Mörk
Bokförlag: Bokförlaget NoNa
Format: Inbunden
Utgiven: 2020-04
Antal sidor: 397
Finns bla att köpa hos: Adlibris | Akademibokhandeln

För mig kändes det helt naturligt att läsa Cilkas resa av Heather Morris eftersom jag läst och tyckt om den första boken Tatueraren i Auschwitz.


Bokens första mening: "Cilka stirrade på soldaten framför sig, en av dem som just hade marscherat in i lägret."


Så här står det om handlingen: "Cilka Klein är sexton år när hon 1942 skickas till koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau. Lägerchefen på Birkenau, Johann Schwarzhuber, lägger märke till henne och tvingar henne att bli hans älskarinna.

Efter befrielsen stämplas Cilka som kollaboratör av ryssarna och skickas till ett avlägset, brutalt fångläger i Sibirien – Vorkuta. I Sibirien ställs hon inför nya prövningar och även ett obehagligt välbekant intresse från vakterna. Men livet förändras när hon träffar en vänlig, kvinnlig läkare som tar henne under sina vingar och låter henne hjälpa till att vårda de sjuka i lägret.

Död och skräck är alltid närvarande i lägret, vilket får henne att upptäcka en styrka hon inte visste att hon hade. I denna hårda verklighet börjar hon trevande bygga nya vänskapsband och trots allt som hänt henne inser hon att det finns utrymme för kärlek i hennes hjärta."


Hur var boken:  Cilkas resa är en uppföljare till författarens gripande bok Tatueraren i Auschwitz. I den här boken får vi följa Cilka, en ung kvinna som även figurerade i första boken. När de blir räddade av ryssarna så blir hon anklagad för att ha samarbetat med tyskarna och blir därför skickad till ett fångläger i Sibirien. Det är en otroligt gripande berättelse. Efter allt Cilka fick utstå i Auschwitz så är det ett under att hon inte går under då hon hamnar på ett så grymt fångläger som det i Ryssland. Här får hon utstå en hel del hemskheter, miljön är fruktansvärd, männen är fruktansvärda. Men Cilka är stark, och mitt i allt detta så lär hon sig en hel del nya saker som hon aldrig trott sig klara. Älskar författarens språk och översättaren har gjort ett fantastiskt jobb. Hoppas verkligen att jag får läsa mer av författaren framöver.


Betyg: 5 / 5


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar